Eat & Exercise

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Sporten is goed voor onze gezondheid, maar het liefst willen we allemaal een strakke buik en gaan helemaal los bij de buikspierklasjes... Maar toch lijkt er vaak toch weer de klad in te komen, de eerste weken gaan we netjes en voelen we ons ook heerlijk. Maar dan is er die date, dat etentje, het terrasje of iets anders dat er toch tussen komt en opeens betaal je 50 euro in de maand voor 1 keertje les! Zonde, want jammergenoeg vergeet je ook nog eens het abonnement op te zeggen, waardoor je nog meer betaalt en baalt van jezelf.

Uuuh... eten en sporten?
We kunnen niet alle excuses wegnemen, maar wel eentje: "Het is zo onhandig met eten." De meesten van jullie gaan na het werk of school naar de sportschool, rond 6 of 7 uur is het er te druk voor woorden. Maar dit is ongeveer rond etenstijd, moet je nu wel ervoor eten of juist niet? Wat is handig om te eten? Is het erg als ik erna nog eet? Dit zijn vragen die vaak naar voren komen in verband met sporten.

Het is natuurlijk belangrijk om goed gegeten te hebben als je gaat sporten. Voeding is de brandstof voor je lichaam en als je intensief gaat sporten heeft je lichaam nog meer brandstof nodig. Het idee van: als ik niet eet, ga ik meer verbranden en val ik sneller af, is niet waar! Je lichaam gaat als eerste de opgeslagen koolhydraten verbranden. Jammergenoeg heeft je lichaam niet heel veel plek om deze op te slaan, deze zijn daarom binnen ongeveer 15 minuten al op! Om vet te verbranden (wat we graag willen) heeft je lichaam deze koolhydraten nodig. Het is daarom aan te raden om voldoende koolhydraten te eten voordat je gaat sporten. Anders gaat je lichaam je eiwitten aanspreken en dat willen we niet. Deze bouwstoffen zitten in je spieren en als je dus niet goed hebt gegeten, breken je spieren af!

Belangrijkste wat je hieruit kan halen is dat je wel voldoende gegeten moet hebben voordat je gaat sporten, maar niet te veel, anders krijg je er tijdens het sporten last van. Beste advies wat we daarin kunnen geven is: Neem extra brood mee en een stuk fruit als je direct doorgaat naar de sportschool, deze eet je dan ongeveer een uur voordat je gaat sporten op. Heb je nog even tijd voordat je gaat sporten thuis, eet dan een lichte maaltijd, zoals een kleine pasta met weinig vet, soep met brood of een salade. Je hebt dan voldoende brandstof om er weer flink tegenaan te gaan!

Gezonde snack na het sporten
Na het sporten heb je dan ook vaak weer trek, eet dan weer een kleine maaltijd om je lichaam weer te voorzien van reserves. Je kunt dan denken aan een schaaltje fruit, yoghurt met cruesli of de andere helft van de pasta of salade.

Wil je meer weten over sporten en afvallen? Kijk dan eens op www.valtaf.nl

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl.