Monsterlijke mannenmode

Mode & trends door Martine

Eeuwenlang is de man stoer, sterk en onafhankelijk geweest en was de vrouw er om haar geliefde te behagen door wulps om hem heen te dartelen wanneer zij even niet met de zorg voor kinderen of huishouden bezig was. De afgelopen decennia zijn we echter zelfstandiger geworden en maken wij ons niet langer mooi voor hem, maar voor onszelf. "Because we're worth it." Prima hoor, maar tegelijkertijd lijkt de man een minder gewenste ontwikkeling in gang te hebben gezet, die hem juist minder mannelijk maakt! En dat is af te lezen aan de huidige mannenmode.

We waarschuwen je alvast: sommige trends kunnen nogal schokkerend zijn. Zorg dus dat je stevig in je stoel zit.

Crèmes
Het moment waarop hij ons vroeg: "Schat, waar is je dagcrème?" had er al direct een belletje moeten gaan rinkelen en hadden we moeten ingrijpen. Inmiddels, nadat wij hem nota bene zelf zijn eerste dagcrème voor heren cadeau hebben gedaan, omdat we niet langer konden aanzien hoe die grote, grove vingers in onze exclusieve smeerseltjes verdwenen, is het hek van de dam. Talloze dag-, nacht- en anti-rimpelcrèmes voor mannen domineren de schappen van de drogist en hij kan tegenwoordig zelfs bij de schoonheidsspecialist terecht voor een op de mannenhuid afgestemde 'facial'. We houden ons hart vast voor de dag dat ook het epileren van de wenkbrauwen een hype wordt...

Mannenrok
Dat vrouwen steeds vaker de broek aan hebben, werd een aantal jaren geleden wel erg letterlijk opgevat door de modewereld: verschillende grote ontwerpers, waaronder redelijk recent zelfs nog Gaultier in 2007, kwamen met de rok voor mannen (zie introductiefoto). Een enkeling durfde deze catwalk-trend te vertalen naar de straat, maar gelukkig bleef de omvang van deze 'rage' beperkt.

UGGs
In de tweede helft van 2008 werden we opgeschrikt door het bericht dat steeds meer mannen onze lompe straatslofjes, oftewel de UGGs, in zouden nemen.  Vreselijk, maar waar: de verkoop van de mannenmaten van dit übervrouwelijke schoeisel (ja, deze is sarcastisch bedoeld) is inderdaad flink toegenomen afgelopen seizoen. Hoewel populairder dan de mannenrok, valt de mate waarin UGGs aan een stel mannenbenen bungelen nog mee.

Legging
Na de mannenrok hadden we deze aan kunnen zien komen. Misschien moeten we zelfs nog blij zijn ook dat dít is geworden, en niet de panty: de legging voor mannen, ook wel bekend als de 'megging'. Dit kledingstuk, dat bij vrouwen al de nodige discussie teweeg heeft gebracht en -met de nieuwste trends- nog steeds brengt, zou het helemaal moeten gaan makken in mannenland. Toch zouden wij de onze direct de deur wijzen wanneer hij in zo'n nietsverhullend broekje aan zou komen zetten. Jaiks!

Hairextensions
Dacht je dat we er met wat crèmepjes en kleding waren? Ha, echt niet! Juist voor de heren geldt: als je haar maar goed zit. Hoe vaak is het niet gebeurd dat je vriend wegdook wanneer je hem liefkozend door zijn haren wilde strijken terwijl hij siste: "'k Heb net mijn haar gedaan!" Nu vinden we die ijdelheid op zich nog wel schattig, maar ze slaan door. Mannen gaan namelijk massaal aan de hairextensions! En niet eens alleen om haaruitval te verbloemen. "Ook mannen willen een kapsel als in de bladen," aldus Catharine Dors van Great Lengths in de Sp!ts van 16 maart.

Mannen moeten blijven!
Hoewel we vaak genoeg op ze afgeven, we ze regelmatig zwartmaken en soms zelfs vervloeken vanwege 'bepaalde mannelijke trekjes', ligt voor ons hier de grens. Geen mannen in rokjes, geen meggings en laat ze alsjeblieft gewoon een stoer, praktisch kapsel nemen waarvoor ze niet urenlang met de föhn in de hand de spiegel bezet houden. Dat is namelijk óns domein! En de mannen? Precies, dat zijn gewoon mannen. En dat moeten ze lekker blijven.