Checklist: mee naar de sneeuw...

Reizen door Joelle

Een goede skibril is het allerbelangrijkste van je hele wintersportuitrusting. Door de reflectie van het zonlicht op de witte sneeuw kun je namelijk verblind raken. Zorg voor een zonnebril die goed op je hoofd blijft zitten, ook als je met vijftig kilometer per uur naar beneden suist. Hiervoor zijn speciale brillen verkrijgbaar.

Zorg voor een goede zonnebrandcrème met een hoge factor: op wintersport verbrand je sneller dan je denkt! Je kunt ook kiezen voor een dagcrème met SPF-factor 15 of 30. Verder is het fijn om een lippenbalsem of Vaseline en een flesje after sun in je toilettas te hebben. Er bestaan tubes met aan de ene kant gezichtscrème en aan de andere kant lippenbalsem, beide met extra bescherming tegen de zon, bijvoorbeeld van Garnier.

Een skipak kan een grote aanschaf zijn. Ga je slechts voor één keer op wintersport of twijfel je of je meteen geld uit wilt geven aan een hip skipak, vraag dan rond in je vriendenkring, kijk op Marktplaats of koop een goedkope skibroek bij een winkel als Scapino. Heb je een redelijk waterdichte jas, dan kun je daar ook prima mee skiën. Als beginner is het wel erg fijn om een skibroek te hebben, aangezien je de eerste keer nog wel eens vaak zou kunnen vallen. Waterdichte handschoenen zijn een must. Ook erg fijn: lekker warme skisokken. Deze hoeven niet duur te zijn: je kunt ze voor een paar euro kopen bij de HEMA of de Action. Kleed je daarnaast warm aan, met veel laagjes, en zorg voor een muts of band en sjaal. Als het erg koud is, kun je een panty, maillot of lang ondergoed onder je skibroek aan doen.

Tot slot is het altijd handig om je mobiele telefoon bij je te hebben, voor het geval je verdwaalt of als er een ongeluk gebeurt. Haal voor je met de lift naar boven gaat ook altijd even een kaartje van het skigebied bij het liftstation of de plaatselijke VVV: dan weet je tenminste zeker dat je niet per ongeluk als beginner op een zwarte piste terecht komt en de kaartjes zijn meestal gratis.

Veel sneeuwplezier gewenst!