'Fable II' voor de Xbox 360

Media door Redactie Ze.nl

Misschien herinner je je nog het pc-spel Black and White van Lionhead Studios? Hierin moest je als God het leven in dorpen organiseren en kon je een dier creëren en hem dingen aanleren. Het draaide vooral om de vraag: ben je goed of slecht? Van dezelfde makers kwam in 2004 het spel Fable (voor o.a. pc en Xbox) dat een grote hit werd. Voor de Xbox 360 is er nu het vervolg: Fable II, dat zich ongeveer vijfhonderd jaar later afspeelt.

Het spel speelt zich af in de fictieve wereld Albion in een tijdperk dat te vergelijken is met de middeleeuwen: kleine dorpen, ouderwetse kleding en primitieve wapens. Aan het begin van het spel kies je tussen man of vrouw, en het verhaal begint. Je groeit op als kind in Bowerstone en samen met je zus Rose moet je je in leven zien te houden. Dan krijg je de mogelijkheid om een wensbox te kopen van een handelaar en je leven verandert dramatisch...

Het begin van het spel is vrij simpel: je lost een paar kleine puzzels op en vervult een paar opdrachten. Dan gaat de tijd jaren vooruit en ben je een volwassen persoon die wraak gaat nemen op de persoon die je jeugd verwoest heeft. Je metgezel is een trouwe hond die je helpt met het vinden van schatten en die je waarschuwt voor gevaar.

Hoewel het verhaal zich er in principe voor leent, is Fable II geen standaard vechtspel. Het hele spel draait om het maken van keuzes: niet alleen met betrekking tot je persoonlijke leven maar ook: ben je goed of slecht? Het maakt een groot verschil of mensen bang voor je zijn of dat ze je adoreren. Met beide kun je iets bereiken, maar waar je in de ene situatie wordt achtervolgd door stadswachten, wordt je in de andere bedolven onder de huwelijksaanzoeken. Dat is overigens erg grappig in Fable: je kunt kiezen of je hetero- of homoseksueel bent, je kunt trouwen, seks hebben (met of zonder condoom, de keuze tussen goed en slecht) enzovoort. Je communiceert met de dorpelingen door middel van emoties en uitdrukkingen. Tevens kun je helemaal bepalen hoe je er uitziet, zowel qua kleding en haarkleur als qua lichaam: eet je vooral selderij of alleen maar appeltaart?

Je speelt het spel aan de hand van opdrachten, die kunnen variëren van het zoeken van een bepaalde krachtbron tot het vermoorden van bandieten. Tijdens je reizen moet je continu op je hoede zijn voor bandieten en ander gespuis. Je beschikt over zwaarden, pistolen en magie, en vooral dat laatste doet leuke dingen. Met de punten die je verzamelt in gevechten kun je weer nieuwe vaardigheden leren waardoor je een betere vechter wordt. En het grote pluspunt aan Fable is dat je nooit dood kunt gaan. Je raakt hoogstens bewusteloos, maar doodgaan en opnieuw moeten beginnen zit er in Fable niet in.

Het eerste dat aan Fable II opvalt zijn de prachtige graphics. De verschillende landschappen zijn prachtig vormgegeven met mooie kleuren en ook de gevechten zien er erg goed uit. Ik ben zelf geen fanatieke gamer en ben vooral erg slecht in gevechten. Echte gevechtspellen zijn dus niet aan mij besteed. Fable II is een geschikt spel voor iedereen omdat je vanaf de basis begint en de gevechten langzaam moeilijker worden. Het draait ook niet alleen maar om vechten, het dorpsleven is net zo belangrijk en vooral de keuzes tussen goed en slecht maken het spel leuk om te spelen.

Fable II is echt een geschikt spel voor iedereen en zeker een goed spel om het 'gamen' te leren. Er zit veel humor in het spel maar vaak is het ook doodeng, vooral als je grotten moet doorzoeken. Ook kun je het spel met zijn tweeën spelen, waarbij één persoon de hoofdrolspeler is en de ander zijn hulp. Het is jammer dat het spel op dit moment alleen voor de Xbox 360 verkrijgbaar is. Voor de mensen die geen Xbox 360 hebben is het hopen dat ook dit spel uiteindelijk op de pc uitkomt, want het is te leuk om niet te spelen!

Fable II
Xbox 360
EAN: 0882224719698
Prijs: 62,99