Het perfecte parfum

Lichaam door Martine

Parfum of eau de toilette
Het verschil tussen parfum en eau de toilette is de parfumconcentratie. In parfum ligt dit percentage tussen de 15 en 30 procent concentraat in 90 procent alcohol. Eau de toilette bevat 5 tot 10 procent parfumconcentraat in een oplossing van 85 procent alcohol. Daar tussenin zit nog de eau de parfum. Eau de parfum bevat 10 tot 15 procent concentraat vermengd met 90 procent ethanol. Parfum is het duurst, maar je hebt er wel veel minder van nodig en het blijft langer hangen.

Ik ruik, ik ruik zoals jij niet ruikt
Als je hebt besloten of je voor parfum, eau de parfum of eau de toilette gaat, begint de zoektocht pas echt. Want welk geurtje past bij jou? Pas op dat je niet dat lekkere luchtje koopt dat je vriendin altijd draagt, zonder het bij jezelf te testen. Iedereen heeft namelijk al zijn eigen lichaamsgeur die zich vermengt met het parfum en dus pakt een luchtje bij iedereen weer anders uit.

Wist je dat...
... je maar zo'n drie verschillende geuren na elkaar kunt onderscheiden? Snuif je meer dan drie luchtjes op in de parfumerie, dan ruik je het verschil niet meer. Het heeft dus ook weinig zin alles in een keer uit te proberen.

... door het over elkaar wrijven van je polsen na het aanbrengen van je parfum de geur juist afneemt? Je maakt de molecuulstructuur stuk. Gewoon even laten drogen dus!

... je geur het best te ruiken is wanneer je deze op warme plaatsen aanbrengt? De beste plekjes zijn dan ook je slapen, je hals en nek, je polsen, binnenkant van de ellebogen en achter je oorlelletjes. Ook de plooi onder je borsten, je knieholten en je enkels zouden vanwege de temperatuur geschikt zijn.

... je jouw luchtje het beste aan kunt brengen na het douchen of badderen? Hierna zijn je poriën namelijk open en neemt je huid de geur beter op.

... een luchtje langer blijft hangen op een goed gehydrateerde huid? Smeer je daarom lekker in met een hydraterende crème en spray daarna pas je parfum op.

... je neus went aan jouw parfum? Dat betekent dus dat je op een gegeven moment zelf je eigen luchtje niet meer ruikt, maar anderen wel! Breng dus niet ineens meer op dan normaal: daar doe je niemand een plezier mee!

... parfum en eau de toilette vlekken en beschadigingen op kleding en sieraden kunnen veroorzaken? Even dat armbandje af dus en voor je je aankleedt sprayen!

... ondanks de talloze parfums die we opspuiten, feromonen nog altijd de grootste aantrekkingskracht op het andere geslacht uitoefenen? Feromonen zijn hoog werkzame natuurlijke chemische bestanddelen die door zowel mensen als dieren worden afgescheiden om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken (bron: www.feromonen.nl). Er zijn zelfs parfums waaraan feromonen toegevoegd worden! Helaas is het niet zo dat ineens alle mannen achter je aanlopen (hoewel, helaas...?), maar onderzoek wijst uit dat het wel degelijk het gedrag in sociale situaties beïnvloedt. Zo zouden anderen vriendelijker en opener zijn naar iemand met een feromonenparfum.