Uitslapen is goed voor je!

Sport & gezondheid door Sara

Je had zoveel kunnen doen met de tijd die je hebt liggen verslapen, je bent lui, je wordt er slapjes en zombie-achtig van. Maar, goed nieuws voor mijn mede-uitslaap-fans: volgens Wired Magazine is uitslapen juist heel goed voor je! Want:

1 Je hebt misschien wel meer slaap nodig dan je denkt
Uit onderzoek van het Henry Ford Hospital Sleep Disorders Center (pfoeh, een hele mond vol) blijkt dat mensen die acht uur lang hadden geslapen en claimden dat ze 'lekker uitgerust waren', betere prestaties leverden en meer alert waren als ze nog twee uurtjes bleven ronken. Dat kan ook best kloppen, want voordat de gloeilamp werd uitgevonden (boee, Edison, boe!) sliep de gemiddelde mens ongeveer tien uur per nacht.

2 Nachtmensen zijn creatiever
Kunstenaars, schrijvers en 'coders' (websiteprogrammeurs) werken meestal het beste door verder te werken tot de zon opkomt en daarna te slapen tot het middaguur. Uit een onderzoek is gebleken dat deze zogeheten 'avondmensen' vrijwel allemaal voor een 'standardized creativity test' een dikke vette voldoende haalden. De zogeheten 'ochtendmensen' moesten het bij dezelfde toetsing doen met een onvoldoende.

3 Vroeg opstaan veroorzaakt stress
Het stress-hormoon, Cortisol, is rond 7 uur 's ochtends het meest aanwezig in je bloed. Als je rond die tijd opstaat ervaar je spanning en dus stress. Draai liever lekker om en negeer dat vervelende hormoon door lekker in dromenland te vertoeven.

Kijk hier  voor het originele artikel, plus nog wat links naar extra informatie over dit onderwerp. Meiden, draai morgenochtend nog maar eens lekker om, want het is dus niets om je schuldig over te voelen!