Onderzoek wijst uit: break-up is goed voor je!

Lifestyle door Rosanne
We hebben een schrale troost voor je als in je bed ligt met liters ijs terwijl je tranen met tuiten aan het huilen bent omdat je lief je heeft gedumpt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een break-up keigoed voor je is!  

Als jouw grote liefde er een punt achterzet, voelt het alsof je wereld instort. Jullie waren immers meant-to-be. Je snapt er niks van dat hij dat niet inziet. Maar na de grote schok begint de ellende pas echt. ’s Ochtends wakkerworden en op je telefoon kijken en zien dat je geen berichtje hebt. Auch. Dus forceer je jezelf om uit bed te komen; je zet een voet voor de andere. Je vecht, je huilt, je vloekt. En op een dag ben je ineens doorgegaan met leven. En weet je wat nu de bright side aan dit verhaal is? Het is nog dondersgoed voor je ook.


Jezelf opnieuw uitvinden

De Amerikaanse professor psychologie dr. Gary Lewandowski ondervroeg in een onderzoek mannen en vrouwen met een gebroken hart, die in de afgelopen drie maanden een liefdesbreuk na een serieuze relatie kregen te verwerken. De resultaten zijn verrassend. Meer dan 40% geeft namelijk aan dat ze de break-up een positieve ervaring vinden! Zelfs degenen die gedumpt werden. Gary verklaart de positieve gevoelens doordat een partner vaak de groei en vooruitgang van jezelf als persoon tegenhoudt. Soms worden we zo opgeslurpt door onze lover dat we onszelf uit het oog verliezen. Vaak kom je daar pas achter als je al eventjes uit elkaar bent. Dan zie je in dat het misschien niet allemaal rozengeur en maneschijn was. Daarna ontdekt je weer wat je écht leuk vindt, maar had verwaarloosd vanwege hem.

Reset

De Belgische krant HLN meldt dat niet alleen het onderzoek van Gary Lewandowski aangeeft dat een relatiebreuk goed voor je is. Uit een studie van de University of Minnesota uit 2003 blijkt dat veel dames na breuk juist meer zelfvertrouwen kregen! Ook een onderzoek uit 2010 van Northwestern University laat zien dat jezelf kwijtraken helemaal niks ergs is. Het is volgens de onderzoekers juist een mooie kans om jezelf te resetten en met een schone lei te beginnen.

Dus mocht je hart in duizend stukken liggen, vergeet niet dat je er sterker uit zult komen. Tot die tijd: gewoon veel ijs eten, films kijken en vooral alle dingen doen die je niet kon dankzij die stomkop.

Is jouw break-up goed voor je geweest?