Deel 2: Coca, criminals & crocodiles

Reizen door Redactie Ze.nl

Mocht je van avontuur houden, dan ben je in Bolivia op de juiste plek. Maar... eerst ben ik naar één van de zeven wereldwonderen gelopen in Peru. Met de zogenaamde 4-daagse 'Incatrail', maar dan de versie voor de ietwat minder fanatieken zoals, juist ja, ik. Van koude naar warme steden, van lage naar 's werelds hoogste hoofdstad. In een maand tijd heb ik weer enorm veel meegemaakt!
Vanuit Ecuador hebben we onze reis voortgezet richting Peru. De bussen zijn hier à la Singapore Airlines: filmpjes, maaltijden, karaoke en als knaller van de rit: bingo! Dacht ik eindelijk ver weg te zijn van het Nederlandse vermaak... De rit duurde helaas flink langer dan verwacht want protesten met stenen, gekapte bomen en vuurtjes op de weg zorgden voor files. Via een dagje Lima zijn we naar Cuzco gereden. De truien werden uit de kast gehaald want dit pittoreske stadje was flink koud! Dit was ookwel dé toeristische stad om naar de toeristische trekpleister te gaan: de Macchu Pichu. Een vierdaagse trekking met mountainbikes langs diepe ravijnen, véél lopen, bedbugs maar ook prachtige natuur. Als echte helden hebben we de klim op de vrouwelijke berg naast de MP, ook wel 'Waynapichu', in 'n uurtje afgelegd. Deze berg is niet ongevaarlijk: jaarlijks overlijden er ruim 20 mensen. Maar dat mocht de pret niet drukken en we hebben het super uitzicht levend kunnen zien.

Vanaf Cuzco zijn we de grens overgetrokken naar Bolivia, het armste land van Zuid-Amerika. Een dagje Copacabana: hét stadje dat aan het beroemde Lake Titicaca ligt, maar in werkelijkheid een stuk minder interresant was door kou en regen. Dus op naar La Paz, de hoofdstad op maar liefst 3700 meter hoogte. Hier heb ik één van de meest bizarre tours gedaan: een dagje gevangenis! Heel illegaal, maar o zo spannend! Na het omkopen van de bewaking werden wij rondgeleid door de Zuid-Afrikaanse cocainesmokkelaar Daniel. Onze gids in suède trainingspak liet ons plekken zien waar je liever niet wilt leven. De bewaking bleef liever bij de uitgang: zij voelden zich zichtbaar ook niet op hun gemakje. Toch gek dat wij onze Danny, die al méér dan 3 jaar vastzit, uitzwaaiden na minder dan 3 uur.

Om die dag gekker af te sluiten namen we een propellor-vliegtuigje met max. 20 zitplaatsen naar de Pampas. Daar land je dan, midden op een grasveldje omringd door de bush bush. Weg van de criminelen, maar dichtbij hongerige krokodillen. Het risiconiveau werd er niet lager op: roofvogels, toekans, roze dolfijnen, piranha's en brutale aapjes vulden de natuur. Iets minder grappig was dat tijdens de nachttocht een vliegende vis half op m'n schoot lag die ik natuurlijk niet zag aankomen...

In Potosi zijn we in een echte mijnenwerkersoutfit de rijkste berg 'Cerro Rico' ingegaan. Dit echter pas na het scoren van dynamieten en cocabladeren op straat; alsof het niets bijzonders is! Buiten de berg mochten we onze handgemaakte bom dan eindelijk af laten gaan. Een enorme knal waar gek genoeg een lama op 30 meter afstand z'n kop niet voor omdraait. Claustrofobisch moet je vooral niet zijn, want in de mijnen was het kruipen door kleine gangen met weinig zuurstof, veel warmte en een grote hap zand. Erg indrukwekkend hoe men daar enorm hard aan het werk is. Het leven van de mijnenwerkers is daarom ook niet lang door een verhoogd risico op ziektes aan de luchtwegen en beenbreuken. Men draagt geen mondkap, maar kauwt op cocabladeren die een 'gezond' effect moeten hebben...

Om het record tours in korte tijd te verbeteren gingen we naar Uyuni, onze laatste bestemming in Bolivia. Dé plek waar de 'Salar de Uyuni'-tour begint door de zoutvlaktes, waar per dag heel wat zout geschept wordt. Rode en groene meren met flamingo's, vulkanen en een enorme kou met wind. Denk vooral niet dat je de enige bent, want op elk hoogtepunt stonden de honderden jeeps alweer geparkeerd. Maar het was heel erg bijzonder en uiteindelijk mochten we trots onze derde lekke band in Bolivia, na twee eerdere tijdens de Pampas-tour, fotograferen.

Heelhuids konden we verder naar Santiago in Chili, waarin het luxe stadleventje schuilt...

Deel 1 gemist? Klik HIER om het begin van Gabriella's avontuur te lezen!