Tips om pech onderweg te voorkomen

Reizen door Kristie
Wij vrouwen kunnen alles... toch? Behalve als het op onze auto aankomt. Je hoopt elke dag maar weer dat je oude roestbakkie je niet in de steek laat. Maar wat kun je nou doen om te voorkomen dat je langs de weg komt te staan?

Het antwoord is: best veel! Kleine autoprobleempjes zijn namelijk goed te voorkomen én op te lossen, en al helemaal als je deze tips gebruikt. 

1. Luister naar je auto

En dat bedoelen we letterlijk. Hoor je een apart geluid dat je normaal gesproken nooit hoort? Of lijkt je auto niet helemaal stevig meer op zijn wielen te staan? Als je goed luistert kun je in de garage ook beter uitleggen wat er aan scheelt.

2. Banden

Sommige dingen kun je ook zelf oplossen, zoals zachte banden. Bij de meeste benzinestations kun je gewoon zelf je banden oppompen. Je kunt de banden checken met een profielmeter en minimaal 1,6 mm bandenprofiel is verplicht. Of heb je piepende banden? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om je remblokken te vervangen.


3. Snel oplossen

Los kleine problemen snel op! Hoe langer je ermee blijft rondrijden, hoe erger het misschien wel wordt. Je ruitenwissers kun je bijvoorbeeld ook zelf vervangen, als je het aandurft. Houd ook je oliepeil af en toe in de gaten, en meet deze pas op, nadat de auto 10 minuten heeft stilgestaan. 

4. Bereid je voor op het weer

Je kunt je auto beschermen tegen UV-straling, maar ook tegen modder en pekel. Denk hierbij aan een autohoes, vooral nu de winter er weer aan komt. Ook door een regelmatige poetsbeurt (of: als je geen zin hebt, een carwash) wordt je auto beter beschermd.

5. Rustig rijden

Nee, ga geen 80 km/u rijden op de snelweg, daar maak je niemand vrolijk mee. Probeer alleen wat langzamer op te trekken, want de motor moet eerst warm worden. Ook slijten je banden dan minder snel. Bovendien gaan je remblokken langer mee als je de auto laat uitrollen.

6. Het instructieboekje

Bij elke auto hoort een instructieboekje, ideaal toch? Dit gaat specifiek over jouw auto en is dus altijd handig om bij je te hebben!

7. Vloeistoffen op peil

We noemden net al het oliepeil, maar daarnaast is het ook belangrijk om de remolie en de koelvloeistof maandelijks te checken. En natuurlijk (voordat je gaat rijden) of je nog genoeg benzine hebt. Vooral als je op vakantie gaat.

8. Bereid je voor

Autokosten komen altijd onverwachts. APK-keuringen vallen altijd tegen en al helemaal als je weet dat je auto uit 1885 komt. Daar kun je dus wel rekening mee houden door wat extra geld achter te houden.


 
Pech onderweg
Heb je toch pech onderweg? Ga dan niet in paniek iedereen lopen bellen, maar bespaar je batterij en bel direct de wegenwacht of andere hulp. Terwijl je wacht, zijn er een aantal dingen belangrijk:
  • Zet je auto zo ver mogelijk in de berm
  • Zet de alarmlichten aan en zorg dat je overig verkeer niet belemmert
  • Steek nooit de (snel)weg over
  • Zorg ervoor dat de autoramen niet beslaan; zet bijvoorbeeld de airco aan en maak de ramen aan de binnenzijde schoon met een doekje. 
  • Bewaar eventueel een reflecterend jasje in je auto die je kunt aantrekken bij pech
Wat doe jij om autopech te voorkomen?