Review: Burn After Reading

Media door Sara

De Coen-broertjes hebben een indrukwekkende carrière achter de rug en hebben al vele absoluut briljante films gemaakt die binnen verschillende genres passen. Wanneer je dergelijke successen (en de daarbij behorende prijzen) op je naam hebt staan, is het niet vreemd om zelfverzekerd te worden. En die zelfverzekerdheid blijkt uit ieder moment van Burn After Reading. Het is een riskante film, die net zo goed een komedie als een drama als een detective als een actiefilm genoemd zou kunnen worden. De Coens krijgen het weer voor elkaar deze mix zeer te laten slagen.

Het verhaal begint met Osbourne Cox (John Malkovich), die zijn baan bij de CIA kwijtraakt. Volgens zijn baas is dit omdat hij een drankprobleem heeft, wat meteen voor het eerste grappige moment van de film zorgt: "You are a mormon. Next to you we all have a drinking problem!"

Cox besluit te beginnen aan zijn memoires als ex-CIA agent. Zijn vrouw Katie, gespeeld door Tilda Swinton, heeft geen zin om haar alcoholistische echtgenoot iedere dag op de bank te zien hangen zonder dat er geld in het laatje komt. Dus wil ze van hem scheiden. Om zoveel mogelijk geld van hem af te kunnen troggelen besluit ze zijn financiële gegevens alvast van zijn computer te halen door ze op een cd'tje te zetten. Ondertussen heeft zij een affaire met Harry, het karakter van George Clooney, een knappe maar ook nogal idiote vent die overal een pistool mee naartoe neemt. Harry is getrouwd, maar heeft meerdere affaires met verschillende vrouwen en is vreselijk paranoïde. Hij denkt dat er altijd spionnen achter hem aanzitten.

Het cd'tje met de financiële gegevens van Cox, en ook per ongeluk enkele pagina's van zijn nog niet afgemaakte memoires, komen in handen van Chad en Linda, twee sportschoolmedewerkers. Iemand heeft het cd'tje daar op de grond laten slingeren. Linda wil dolgraag allerlei cosmetische ingrepen laten doen, maar heeft hier geen geld voor. Chad is wel in voor een spelletje en dus besluiten ze de eigenaar van de cd, die ze al snel vinden, te gaan chanteren voor wat centjes.

Alle verschillende personages en hun verhaallijnen, die al ingewikkeld genoeg zijn op zichzelf, zorgen voor een verwarrende wirwar van misverstanden. Het is een prachtig gegeven: eigenlijk is de film een complex mysterie, maar waar deze nu eigenlijk op gebaseerd is maakt het weer heel simpel. Het is een momentopname van de levens van veel ontzettend domme mensen, een momentopname die helemaal de soep in loopt.

De film is overwegend een komedie, maar het is wel een Coen Brothers-komedie en dus kan je ervan uitgaan dat onder ieder grapje een dieper liggend psychologisch trauma zit. Dat maakt de grapjes niet minder leuk. Soms maakt het ze ook wat zielig, tragisch; dit wordt echter nooit te zwaar aangedikt. Er zijn ook wat momenten waarvan je rechtop in je stoel gaat zitten. Daardoor vermaakt deze film van begin tot eind!

Het helpt natuurlijk dat een hele rits A-lijst acteurs in een rijtje klaarstaat voor een rol in een Coen-film. De trailer schept daar al mooi mee op door niet de volledige namen van de spelers te laten zien, maar enkel de iconische achternamen: Pitt, Clooney, Swinton, Malkovich, McDormand, enzovoort.
De meeste van de rollen zijn speciaal voor de acteurs geschreven. Het is dan ook geen verrassing dat zij helemaal 'in' de rollen zitten, bijna onherkenbaar zijn. Tja, dat is natuurlijk wat acteur-zijn betekent. Hier heb je met echte talenten te maken. Met deze film sluiten de Coens de onofficiële 'idiot trilogy' af, een trilogie van films waarin Clooney, welja, een idioot speelt. De eerste twee films waren Oh Brother Where Are Thou en Intolerable Cruelty. Burn After Reading is een waardige afsluiter.

Burn After Reading is een film met veel succesvolle ingrediënten die samen geweldig vermaken. Een aanrader dus!

De film is vanaf donderdag 30 oktober in de bioscoop te zien.