Filmpje kijken op het water!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Rond half negen in de avond stromen de mensen én bootjes over de Oudegracht naar de Weerdsluis. De plek waar de rivieren de Oudegracht en de Vecht samenkomen. De place to be voor die avond. Een reusachtig beeldscherm staat op poten nog net op de kade, terwijl een drijvend podium ervoor ligt in de gracht. De muzikanten van de voorstelling Waterproof Live spelen alvast in. Zij zullen de avond openen. De rode lampjes aan de relingen langs het water flikkeren fel in de opdoemende avondschemering.

Het UITfeest in Utrecht beheerste afgelopen zondag de straten van Utrecht. Op die dag staan de deuren van alle theaters, musea en andere culturele instellingen open zodat iedereen alvast kan kennismaken met al het moois van het nieuwe culturele seizoen. Er zijn dan veel gratis voorstellingen, optredens en workshops ter promotie. Dit jaar werd voor de vijfde keer de Drijf In georganiseerd door Het Nederlands Film Festival. Dit is alvast een voorproefje van het Festival dat 24 september echt van start gaat in Utrecht.

De eerste bootjes staan al geïnstalleerd voor het beeldscherm. Ondertussen probeert een aantal jongens hun wankelende bootje onder de lage brug door te manoeuvreren. Een flinke klus aangezien er een driezitsbank pontificaal op het schuitje gezet is. Maar het lukt! Vol trots varen ze langs de mensen die op de kade een zitplekje gezocht hebben. Vanaf de wal loopt er een tientallen meters brede trap naar beneden tot het water. Wanneer Waterproof Live zijn eerste tonen aanslaat, zit de stenen trap tjokvol. Medewerkers delen piepschuimen zitplankjes aan het publiek uit, zodat je na twee uur film kijken er geen versteend achterwerk op na houdt. De jongens hebben ondertussen hun bankboot recht voor het podium gezet zodat ze niets kunnen missen.

Met een biertje uit de Heineken-kraam persen de laatste mensen zich er nog tussen op de trappen. Het voordeel is wel dat je lekker warm blijft tijdens de film. Er is gekozen voor de komedie Tiramisu, van Gouden Kalf-winnares Paula van der Oest. De hoofdrollen worden leuk vertolkt door Anneke Blok en Jacob Derwig, die (inter-)nationale prijzen op hun naam hebben staan. Blok speelt een bekende actrice die veel te veel geld uitgeeft aan dure Prada's en luxe wijnen, terwijl haar schulden zich alleen maar opstapelen. Derwig speelt haar ietwat sukkelige boekhouder, die met haar te doen heeft. Hij zet alles op alles om de actrice niet nog verder in de put te laten zakken.

Een paar 65 'ers klokken bij de Heineken-kraam iets te veel biertjes achterover en beginnen over het muisstille publiek te schreeuwen: 'Wat een klotefilm!' De menigte lacht even, maar laat zich verder niet afleiden van het witte doek. Wanneer de film zijn einde heeft bereikt, is iedereen opgelucht naar huis te kunnen. Zo om elf uur 's avonds is het toch wel koud voor een buitenluchtbioscoop.