Pil zorgt voor verkeerde man

Relaties door Susanne

Vorige week kwamen de universiteiten van Liverpool en Manchester met een nieuw onderzoek dat de kwaliteit van de pil toch wel ernstig in twijfel trok.

Volgens de onderzoekers zorgt de anticonceptiepil er namelijk voor dat de natuurlijke aanleg voor vrouwen om een partner te kiezen, wordt verstoord. Door hun instinct kiezen vrouwen voor een man met een ander soort genen. Dat zorgt voor genetische verscheidenheid, wat erg belangrijk is voor een succesvolle voortplanting.

Maar door de pil kiezen vrouwen juist voor andere mannen. Mannen die volgens ons instinct dus niet bij ze passen. Vrouwen kiezen onder invloed van de pil voor een partner met dezelfde soort genen en dat is gevaarlijk. Zo kunnen er moeilijkheden ontstaan bij het verwekken van baby's en er zijn grotere risico's op miskramen. Ook kan een kind van veel dezelfde soort genen een verzwakt immuunsysteem hebben.

Naast deze lichamelijke problemen denken de onderzoekers ook dat de pil zorgt voor relatieproblemen. Wanneer de vrouw midden in een relatie stopt met de pil, bestaat de kans dat ze haar partner eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk vindt. Mensen kiezen hun partners door middel van hun lichaamsgeur en kiezen eigenlijk automatisch voor iemand met een ander soort genen dan henzelf.

Het onderzoek van de Britse universiteiten maakte daar gebruik van. Honderd vrouwen moesten aan zes dingen ruiken die doordrenkt waren met de lichaamsgeur van verschillende mannen. De vrouwen moesten vertellen welke geur ze het aantrekkelijkst vonden. Dit waren de geuren van de mannen met andere genen. Een paar weken later werden de vrouwen opnieuw getest, maar intussen waren ze begonnen met de pil. De vrouwen moesten opnieuw vertellen welke geur ze het aantrekkelijkst vonden, maar nu vonden ze juist de geuren van de mannen met dezelfde genen het lekkerst.

Met dit onderzoek wordt aangetoond dat de anticonceptiepil toch wel ernstige negatieve bijwerkingen heeft. Een klein kritiekpuntje is wel dat een onderzoek onder honderd vrouwen niet bepaald representatief is voor de hele wereldbevolking. Maar een extra uurtje nadenken over de gevolgen van deze vorm van anticonceptie kan in ieder geval geen kwaad.