Vreemdgaan zit in je genen

Relaties door Sabine
Wanneer je besluit met een ander de koffer in te duiken, kan dat flinke gevolgen hebben voor je relatie. Vaak voel je je schuldig en vraag je je af wat je in he-mels-naam bezielde. Maar volgens onderzoek is het niet helemaal jouw schuld…

We kunnen het niet mooier maken dan het is. Wanneer je een scheve schaats rijdt, heeft het ongetwijfeld gevolgen voor je relatie. Je wordt overspoeld met schuldgevoel of probeert juist de schuld in je partners schoenen te schuiven. Hij is nooit thuis, is een argument dat jij misschien hebt gebruikt om je geweten te sussen. Maar volgens onderzoekers ligt het niet alleen maar aan jou of aan je partner. Nee, het ligt juist aan je ouders!



Twee keer zo snel vreemdgaan
Uit onderzoek

 aan de universiteit van Texas is gebleken dat mensen wiens ouders buiten de pot hebben gepist, zelf twee keer zo snel vreemdgaan. Je hebt dus niet alleen die helblauwe kijkers van je ouders geërfd, maar ook nog eens een (eventueel) vreemdgaan-gen. Lekker dan.

Dr. Dana Weiser vertelt dat ouders onbewust of bewust toch het beeld beïnvloeden dat hun kinderen over relaties hebben. “Wie vreemdgaat, zal dat misschien proberen te verzachten tegenover zijn kinderen.” En door dit te doen, krijgen de kids het idee dat vreemdgaan helemaal niet zo erg is. Verder volgen kinderen volgens Dana ook vaak het voorbeeld van hun ouders, ook op het gebied van de romantiek.



Meerdere factoren

Hebben je ouders een keer met een ander in de kroonluchters gehangen? Dan is het nog geen tijd voor een mental breakdown. En het is zeker geen vrijbrief. Het blijkt namelijk dat erfelijkheid slechts één van de factoren is. “Er zijn nog heel wat andere. Sommige mensen met ontrouwe ouders zijn heel toegewijd in hun relatie. Je hebt nog steeds je eigen wil en je kunt er altijd voor kiezen om trouw te blijven”, vertelt Dana. En wij sluiten ons volledig bij haar laatste woorden aan.  

Ben jij weleens vreemdgegaan?