Percy Irausquin 1969 - 2008

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De geroemde maar evengoed bescheiden ontwerper is 39 jaar geworden. Volgens velen 'veel te jong voor iemand die zo warm, gepassioneerd, getalenteerd en vol energie was'.

Gepassioneerd en getalenteerd was Percy zeker. Geboren en getogen in Aruba, maar op 20-jarige leeftijd vertrok Percy naar Nederland om zijn modecarrière te beginnen. In 2001 won hij met zijn eerste haute-couturelijn Inspiration Amoureuse zowel de Robijn Fashion Awards alsmede de Frans Molenaarprijs: twee felbegeerde prijzen voor de meeste net afgestudeerde ontwerpers. Hierna is zijn carrière in een stroomversnelling gegaan. Jaar in jaar uit lanceerde Percy geweldige collecties, zo ook in 2002 voor zijn afstudeeropdracht aan het Fashion Institute in Arnhem : Bacchanal Chique en in 2003 Edmee Enbias vernoemd naar zijn grootmoeder met wie hij een goede band had. Percy had ook goede banden met modehuis Christian Lacroix en Hubert Barrère, 'the corset specialist' van onder andere Dior, D&G en Chanel. Door zijn ervaringen in Parijs bij deze leermeesters ontwikkelde Percy een voorliefde voor het vrouwelijke silhouet.

Vanaf 2004 kwam Percy ook met zijn prêt-à-porterlijn gericht op de sexy en geraffineerde vrouw. Met zijn ontwerpen veroverde hij de harten van menig vrouw, met name onder de BN'ers is Percy erg geliefd. Chantal Janzen, Bridget Maasland en Carice van Houten liepen met hem weg. Speciaal voor Katja Schuurman en Maria Kooistra heeft hij een bruidsjurk ontworpen; ook  Maryam Hassouni nam haar Emmy Award in ontvangst in een 'Percy'.

De meesten van ons hebben (nog) niet het geluk om een Percy in haar garderobekast te zien hangen. Toch valt zijn stijl moeiteloos te omschrijven: glamourjurken met een sexy uitstraling en supervrouwelijke pasvorm.

In 2007 kreeg Percy wat tegenslagen te verwerken. Zo moest hij de deuren van zijn winkel aan de Cornelis Schuytstraat sluiten omdat financier Steve te Pas van Moshi Moshi Group de samenwerking plotseling beëindigde. Hij moest helaas zijn deelname aan de Amsterdam International Fashion Week dat jaar afzeggen en trok zich even terug om tot bezinning te komen. Was Percy niet zo getalenteerd geweest, dan zou hij waarschijnlijk in de vergetelheid zijn geraakt, maar gelukkig zag de Zantman Groep absoluut potentie in een samenwerking met de ontwerper. Percy was dan ook gebrand om iedereen te laten zien dat hij zijn passie voor mooie avondjurken niet kwijt was; tijdens de AIFW afgelopen juli toonde hij zijn prêt-à-portercollectie Full Bloom die letterlijk minutenlang een staande ovatie kreeg. Daarnaast ontving Percy ook de Dutch Designer Award met de titel Dutch Designer of the Year. Het beloofde Percy's jaar te worden...

De Nederlandse fashionscene is in shock. Ons hart gaat uit naar hen die deze sympathieke en getalenteerde ontwerper liefhadden.
 
Rest In Peace dear Percy...