Mijn mening: Neerlands grootste schande: De bio-industr.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Hier spreekt geen volwassen geworden hippie, geen alternatieveling uit een duistere hoek én ook geen geitenwollensokken boomknuffelaar (hoewel ik deze mensen heel leuk vind). Nee, hier spreekt een echte pump dragende - shoefettish! Help, ik heb er teveel! -, pleziermakende, levensgenietende, Sex and the City-kijkende, jonge meid, die houdt van leuke dingen doen, lekker eten en sociaal omgaan met anderen.

Zo, dat gezegd hebbende, ga ik nu even los. Handschoentjes uit en oortjes gespitst allemaal. Allereerst even een introductie. De bio-industrie. Vanaf de tweede wereld oorlog wilde de regering een 'nooit meer honger'-beleid invoeren. Vlees was een luxe product. Maar men wilde vlees en melk toegankelijk maken voor iedereen, iedere dag. Dus daar waar eerst vijf koeien in een stal stonden, moesten er nu tien of misschien wel vijftig of misschien wel zelfs honderd in worden gepropt. Van het een kwam het ander en Voilà!..De eerste fabrieken met levende 'grondstoffen' ontstonden. Wat vandaag de dag heeft geresulteerd in het sterven van jaarlijks vijfhonderdvijftig!!!!! miljoen dieren onder zeer erbarmelijke omstandigheden en een behoorlijke hoeveelheid CO2 uitstoot in die o zo mooie lucht die wij dagelijks inademen.

Erbarmelijk? Hmm, wat houdt dat dan precies in? CO2 uitstoot door het produceren van vlees? Als je nu nog steeds denkt dat jouw stukje kip of koe ("Wat maakt dat ene biefstukje nou uit"?) uit de supermarkt hier niets mee te maken heeft, zal ik je nu toch even uit je droom wakker schudden.

Iedere dag zitten er honderd miljoen dieren in te krappe schuren zonder daglicht, worden lichaamsdelen onverdoofd afgeknipt (even voorstellen dat jouw oor zonder verdoven eraf wordt gesneden), worden miljoenen dieren gezien als overbodig, zoals de eendagskuikens die zonder pardon worden vernietigd (bijvoorbeeld in de versnipperaar), bedraagt de uitstoot van CO2 van de veehouderij zo'n 18 procent van de totale broeikasgasproductie ten opzichte van 13,5 procent van de Transportsector (oeps, dat was Al Gore even vergeten te benoemen. Voor hem vast een inconvenient truth). Een vegetariër in een benzineslurpende terreinwagen doet meer goeds voor het terugdringen van de opwarming van de aarde dan een vleeseter in een hybride.

Lees bijvoorbeeld het boek Skinny Bitch, hier wordt een heel helder beeld geschetst van het leven van dieren in de bio-industrie. Zo worden kippen voor de slacht met hun koppen door een elektrisch geladen waterbad gehaald, zodat ze verlamd raken en niet tegenspartelen. Vervolgens worden ze gegrepen aan hun poten en op hun kop gehangen waarna hun kop er door een machine wordt afgehakt. Dit met een snelheid van zo'n duizend kippen per uur! Daarna worden ze in kokend water gehouden zodat hun veren makkelijker loslaten. En zo gaat het nog even verder. Echter mist de machine wel eens een nek of bloeden ze niet volledig dood. Ze beleven dus de helse pijnen van dit alles, zoals het kokende water. Dit is het beginstadium, voordat het helemaal geplastificeerd in een geel bakje in de supermarkt verkocht wordt. Dat lekkere, veelzijdige stukje kip toch ook!

Ik klink misschien wat cynisch, zelfs misschien wel verbitterd. Nou mensen, dat ben ik ook en kan niet beseffen of bevatten dat velen van ons dit ondersteunen! Ondersteunen? Ja, ondersteunen. Zolang je kiest voor een stuk vlees op je bord zullen deze praktijken aan de orde van de dag zijn. Als je dan denkt aan een biologisch stukje vlees, bewijs dan eerst even dat die bio-kip in een andere slachterij is geslacht. Want ik heb nog niet gehoord van biologische slachthuizen waar de kip over z'n bol wordt geaaid, een laatste avondmaal wordt voorgeschoteld en in ere ter dood wordt gebracht.

Als laatste tip: Lees het boek Slaughterhouse van Gail Eisnitz en laat je schokken door de quotes en interviews die zij heeft afgenomen van slachthuismedewerkers. Nogmaals, dit gebeurt as we speak. Het is geen fabel en jouw stukje vlees, is wel dát stukje vlees. Onthoud dat alsjeblieft!
Ik zeg niet dat je iets wel of niet moet doen, maar alsjeblieft wees bewust van je keuzes en negeer de feiten niet! Het kan ook anders.

Wat ben ik gaan doen? Ik ben een boek gaan schrijven, een gids voor een meer ecofabulous leven en diervriendelijke cupcakes gaan bakken (geen dierlijk product in te bekennen). Misschien kan jij ook een verschil maken?

lisette1.jpg

Lisette Kreischer
Stylist in idealisme en Veggie in Pumps
www.veggieinpumps.nl
www.roseyscupcakes.com