Drink verstandig!

Eten door Redactie Ze.nl

Een drankje drinken is natuurlijk geen enkel probleem, maar zorg er wel voor dat je jezelf blijft!  Bedenk daarom goed waar je voor zult kiezen, want je kan ook heerlijke alcoholvrije cocktails maken.

Enkele voorbeelden van cocktails met het aantal calorieën per glas.
- Margaritha: 190kcal
- Pina Colada: 341kcal
- Bloody Mary: 118kcal
- Martini: 138kcal

Risico's
Veel alcohol drinken zorgt ervoor dat je dikker wordt. Daarvoor zijn eigenlijk twee redenen die je niet moet onderschatten. Alcohol levert per procent alcohol 7kcal. Zit ergens 12% alcohol in dan betekent dat dus 84kcal. Mix je het met frisdrank dan komen daar al snel veel calorieën bij. Daarnaast is het zo dat alcohol de eetlust verhoogt. Grijp daarom niet naar de borrelhapjes, want in combinatie met de alcohol lopen de calorieën erg hoog op. Alcohol kan niet in het lichaam worden opgeslagen. Het kan namelijk giftig zijn. Het lichaam wil het daarom zo snel mogelijk kwijt. Het krijgt voorrang boven andere energiebronnen zoals vet. Hierdoor wordt het vet voornamelijk in de buik opgeslagen, waardoor je een bierbuik krijgt.

Recept
Om toch te genieten van een cocktail is het ook erg leuk om ze zelf te maken zonder alcohol.

1. Bloody Mary, alcoholvrij:

Energiewaarde: 41kcal
Aantal personen: Geschikt voor 1 persoon

Ingrediënten
75 ml tomatensap
50 ml wortelsap
Naar smaak tabasco

Bereidingswijze
Schenk de tomaten- en wortelsap in 1 glas en voeg naar smaak tabasco toe.

Antikatertips
Heb je toch te veel gedronken, gebruik dan deze antikater tips om er sneller overheen te komen.

1. Ga veel bewegen en blijf niet de hele dag in bed liggen. Door te gaan bewegen en te eten, kan je lichaam weer goed starten. Het gaat weer aan het werk, afvalstoffen kunnen sneller verwijderd worden; een gunstige bijkomstigheid is dat de calorieën, van de vorige avond, verbrand worden.

2. Drink voldoende water. Alcohol ontrekt vocht aan je lichaam. Heb je de volgende dag heftige hoofdpijn dan hebben je hersenen te weinig water. Water is hier het beste middel tegen. Drink daarom voordat je gaat slapen nog een flink glas water, sommigen zweren erbij dat ook een aspirine nemen op dat moment perfect kan helpen tegen de kater van de volgende dag.

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl