Kick Off Nationale Restaurantweek

Eten door Martine

Zoals je eerder hebt kunnen lezen op Ze.nl wordt van maandag 25 tot en met zondag 31 augustus de Nationale Restaurantweek, een initiatief van Diningcity.com, georganiseerd. Deze week kan ook jij met je kleinere portemonnee eens 'op stand' eten in dat restaurant waar je normaal alleen een voorgerecht zou kunnen betalen. Die eetgelegenheid waarvan je al jaren droomt om er eens uitgebreid te dineren. Daar waar je kwijlend voor het raam hebt gestaan, maar afgeschrikt werd door de strakke pakken die jou in je spijkerbroek minachtend aankeken (dacht je...). Voor 25 euro krijg je een heerlijk driegangendiner geserveerd en voor 20 euro kun je een uitgebreide lunch reserveren in één van de deelnemende restaurants.

De voorproefjes op deze kick off in de prachtige tuin achter Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel beloven veel goeds. Nadat Jeroen van den Brink, de man achter Diningcity.nl, samen met Ron Blaauw, eigenaar van de brasserie, de champagne ontkurkt hadden, zette Niven Kunz, de chefkok van 't Raethuys in Wateringen die op zijn 24e al een Michelinster kreeg, ons een heerlijke rivierkreeftsoep, voor. Ook Peter Lute (Lute, Ouderkerk aan de Amstel) en Andrès Delpeut (Brasserie Paardenburg) en sterrenkoks Marcel van Lier (Latour, Noordwijk) en Wilco Berends (De Nederlanden, Vreeland) zorgden ervoor dat ik niet voor niets mijn normale lunch had laten staan. Wat te denken van een heerlijke risotto met parmezaan of een op de huidgebakken zeebaars met komkommercouscous? Ik ga regelmatig uit eten en kom verder dan de Humphrey's of tapasbar, maar dit soort heerlijkheden zijn echt een feestje!

Het initiatief is geweldig, het idee erachter goed. Het is wel jammer dat bepaalde groepen mensen voorrang krijgen bij het reserveren van een tafeltje. Dit jaar bijvoorbeeld konden lezers van delicious.magazine al voor 6 augustus hun plekje veiligstellen. Leuk voor hen, maar de kans dat je als niet-abonnee aan een tafel in een sterren- of echt duur restaurant belandt, is daardoor alsnog uitgesloten.

Aan de restaurantweek doen overigens niet alleen zeer exclusieve restaurants mee: ook de Amsterdamse Barça, Supper Club Cruise en Hotel Arena staan op de lijst. Zelf heb ik inmiddels mijn tafeltje bij klimaatneutraal restaurant Umoja (www.umojarestaurant.nl) gereserveerd.

Ook zin gekregen in zo'n heerlijk diner of bijzondere lunch? Reserveer je tafel op www.restaurantweek.nl. Wees er wel snel bij, want het gaat hard!