Liefde op het werk: wel of niet?

Werk & studie door Marieke_B

Relaties op de werkvloer zijn niet de makkelijkste. Een Vlaamse hoogleraar psychologie stelt in zijn boek zelfs dat maar liefst 70% van de affaires stukloopt. In Amerika moet je zelfs al een contract ondertekenen om schadeclaims te voorkomen als dit gebeurt. Gelukkig gaan we in Nederland en België zover nog niet, maar de vraag blijft natuurlijk altijd: is het wel verstandig om een liefdesrelatie aan te gaan met je collega?

Enorme opkomst
Ondanks dat de eerste reactie op die vraag snel 'nee!' zal zijn, betekent dit niet dat relaties op het werk dan maar uit de weg worden gegaan. Sterker nog: ze zijn enorm in opkomst! De eerste oorzaak is dat er gewoon meer vrouwen bij zijn gekomen in het bedrijfsleven. Lang leve het feminisme! Een simpele optelsom leert dat de kans dan gewoon groter is dat je verliefd wordt op een collega. Daarnaast hebben veel bedrijven het begrip 'teamwork' steeds hoger in het vaandel staan, worden er veel gezamenlijke overuren gemaakt, ga je met collega's op buitenlandse reizen en volg je seminars en cursussen. Op het werk kun je bovendien stellen dat je met elkaar lief en leed deelt: stress en ontspanning, goede en slechte dagen, successen en moeilijkheden - de basis voor een goede relatie. Gevolg: 40% heeft een geliefde via de werkvloer ontmoet, zo blijkt uit onderzoek.

Problemen
Een relatie die opbloeit tussen twee gezellige single collega's is tot daaraan toe. Moeilijk wordt het echt als een van de twee (of beiden!) een partner en mogelijk een heel gezin thuis heeft zitten. Collega's worden dan opgezadeld met een geheim, wat ze uiteraard niet bepaald op prijs stellen. Het kan ook zo zijn dat de partner er toch achter komt (mensen roddelen graag!) en verhaal komt halen aan de balie van kantoor. Werk en privé zijn dan onlosmakelijk aan elkaar verbonden geraakt.

Wat als een verhouding ontstaat tussen een leidinggevende en een ondergeschikte? 'Als de baas mag scharrelen, waarom wij dan niet,' wordt dan vaak geconcludeerd. Managers hebben nu eenmaal een voorbeeldfunctie. Verder levert het bij andere teamleden vaak jaloezie, nog meer geroddel en rivaliteit op.

En dan is het voorbij...
In 70% van de gevallen gaat het dus mis en dan zit je met de gebakken peren. Je moet namelijk nog steeds met elkaar werken en dat is lang niet altijd bevorderlijk voor de werksfeer. Bovendien kun je op weinig begrip en medeleven rekenen als een relatie met een collega is gestrand, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten: als het geen collega was geweest, had men toch ook rekening gehouden met je gebroken hart?

Gelukkig ligt in de Nederlandse wet in ieder geval vast dat je niet ontslagen mag worden om liefdesredenen. In Nederland vindt men liefde nog altijd een persoonlijke keuze en dat wint het van een arbeidscontract. Bedrijven ontslaan daarom nooit mensen vanwege een werkrelatie. Mocht het problemen opleveren, wordt vaak een andere oplossing gezocht als overplaatsing of ontslag wegens 'reorganisatie'.

Toch echte liefde?
Besluit je er, ondanks alle complicaties en hoge drempels, toch echt voor te gaan, omdat hij nou eenmaal echt de liefde van je leven lijkt te zijn? Neem dan vooral deze vijf tips ter harte, voor je eigen bestwil!

1. Geheimhouden of niet?
Als je werk er niet onder lijdt, is er geen reden om je relatie geheim te houden. Doe je dit wel, dan levert het alleen maar extra (ongemakkelijke) spanning op. Dit is zonde van de energie! Werkgevers zitten er vaak niet op te wachten, maar je eerlijkheid zal gewaardeerd worden als jullie beiden zonder problemen je werk kunnen blijven doen. Natuurlijk zal er altijd geroddeld worden, maar als jullie relatie eenmaal is gestabiliseerd, gaat dat snel over. Openheid zal vertrouwen opwekken. Let er wel op dat jullie niet als een soort 'strijders' worden gezien: een eenheid die zijn eigen plan trekt en samen overal tegenin gaat.

2. Ruzie?
Elk stel heeft weleens ruzie, dus ook collega's die een liefdesrelatie met elkaar zijn aangegaan. Houd je gekibbel en geruzie echter buiten de deur! Ruzie maken op het werk is echt not done. Houd je irritaties voor je en maak je partner niet zwart bij je baas of collega's. Professionaliteit heeft hierbij de hoogste prioriteit, dit maakt het ook een stuk makkelijker als jullie meningsverschil weer is overgewaaid.

3. Geen geklef
Als je verliefd bent, wil je elkaar het liefst de hele dag door zoenen en aanraken. Logisch! Maar op het werk gelden andere normen en waarden op dit gebied: houd je handen thuis. Duik niet samen de bezemkast in voor een vluggertje en bewaar het uitdagend flirten voor als je weer thuis bent. Houd het zakelijk: collega's en baas mogen absoluut geen last hebben van jullie geluk - geef hun zo weinig mogelijk redenen om 'tegen' jullie relatie te zijn, zo voorkom je problemen.

4. De baas = verboden gebied
Pap niet aan met je (getrouwde) baas! In het begin lijkt het misschien erg spannend, dat is het ook wel, maar op den duur kun je jezelf er aardig mee in de nesten werken. Voortrekkerij of onverwachte promotie zullen je collega's je zeker niet in dank afnemen. Bovendien zal hij altijd aan het langste eind trekken als er iets misgaat. Tegen zijn machtspositie als 'de hoge baas' zul jij het altijd afleggen. Richt je pijlen dan liever op die leuke single collega!

5. Je werk is meer dan alleen die flirt!
Natuurlijk heb je door je relatie met een collega veel meer zin om naar je werk te gaan. 's Ochtends vroeg opstaan lijkt opeens niet zo erg meer en je kijkt er naar uit om hem weer te zien. Bovendien begin je graag vroeg en is overwerken geen probleem. Wie zei ooit dat werken stom is? Probeer je echter niet te veel te focussen op hem! Je zit nog steeds op je werk en je hebt je eigen taken en verantwoordelijkheden. Vergeet niet dat je er in eerste instantie nog altijd voor jezelf zit!

Bron: MSN.nl & Telegraaf.nl