Babes in Business: Susan heeft haar eigen lifecoaching praktijk

Werk & studie door Jamaica

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Susan Dechering. Zij heeft haar eigen lifecoaching praktijk: Bright Colour Coaching.
 
Susan is een psycholoog in hart en nieren. Al op jonge leeftijd raakte zij verknocht aan het vak. Niet vreemd met een cultureel antropoloog als vader en een arts als moeder. Susan (28): “Er werd bij ons ’s avonds aan tafel niet geroddeld over het vervelende buurjongetje, maar druk geanalyseerd waar zijn gedrag vandaan kwam.”
 
Na haar studie Klinische Psychologie ging Susan aan het werk als tweedelijns en eerstelijns psycholoog. “Het werk vond ik fantastisch. Toch voelde ik me niet op mijn plek. Er hangt toch een bepaald stigma rond het vak. Zo zou het grijs en oubollig zijn. Iets was ik totaal niet ben.” 
 
 
Keuzes maken
Ook merkte ze dat cliënten zich al snel ‘gelabeld’ voelden als 'psychisch geval' wanneer ze naar een psycholoog gaan. “Er zijn veel mensen die tussen wal en schip vallen: hun naaste omgeving kan geen professionele hulp bieden, maar het inschakelen van een psycholoog is weer een brug te ver. Verder zag ik dat de focus vaak gelegd werd op het probleem en verleden. Terwijl ik juist de positieve psychologie belangrijk vind. Oftewel: waar wil de cliënt heen? Wat zijn de persoonlijke wensen en doelen?” 
 
“En tegenwoordig gaat het leven steeds sneller”, vult Susan aan. “Hierdoor is het soms lastig om mee te draaien en keuzes te maken op het gebied van onder meer gezondheid, carrière, relaties en geld. Vanuit al die inzichten heb ik Bright Colour Coaching opgericht. Een paar situaties die ik tot nu toe ben tegengekomen: ik wil meer balans tussen mijn werk- en privéleven. Hoe leer ik om dingen los te laten? Kan liefde niet vanzelf gaan, zonder al die moeilijke spelletjes?”
 
Soms kan één gesprek al voldoende zijn. “Dan wisselen we van gedachten en help ik ze in anderhalf uur tijd op weg. En bij andere cliënten duurt het een paar sessies voor ze weer inzicht en overzicht hebben en het leven kunnen leiden zoals zij het willen.”
 

Inspirator 
Inmiddels is Susan een paar maanden bezig met haar lifecoaching bedrijf. Dat doet ze vanuit haar praktijk aan het Mercatorplein in Amsterdam. “Ik had nooit gedacht dat ik voor mezelf zou beginnen. Ik dacht: dat is non stop werken, veel verantwoordelijk en je mag nóóit ziek zijn. Totdat ik erachter kwam dat, zolang je met je passie bezig bent, dit helemaal niet erg is en het juist veel plezier, energie, vrijheid en ontzettend veel voldoening geeft. Het is geweldig om andere mensen te helpen en inspireren.”
 
Nog plannen voor de toekomst? “Ik ben momenteel vooral op zoek naar samenwerkingsverbanden. Zo hebben personal sportcoach Daniel Vissers en ik onlangs onze krachten gebundeld. Als je gezonder en beter in je vel wilt zitten, is sport ook een belangrijk onderdeel. Het vergt namelijk een complete verandering in levenswijze. Verder ben ik samen met Pepijn Jansen een netwerk event voor jonge ondernemers aan het organiseren in het Tobacco Theater in Amsterdam, waar een aantal sprekers hun verhaal zal doen. Met dit event willen we mensen motiveren om gepassioneerd te ondernemen en ze de gelegenheid geven elkaar te inspireren.” 
 
 
Tips voor leZeressen
Maar wat kan Susan voor tips geven, voor dames die ook hun eigen bedrijf willen starten? "Allereerst: vaak begin je een eigen onderneming omdat je bijvoorbeeld een goed idee hebt of gepassioneerd bent over je vak. Heel belangrijk is dat wanneer je je eigen onderneming opzet, je dit vanuit je ‘kracht’ doet. Door jouw sterke punten in te zetten onderscheid jij je en ligt de sleutel tot een succesvolle onderneming. Houd daarbij ook de behoefte van de klant in de gaten. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen hoe jij vanuit je kracht je klanten kunt bedienen: 
  • Wie ben ik? 
  • Wat vind ik leuk en waar ben ik goed in? 
  • Hoe voorziet wat ik doe in de behoefte van de ander? 
  • Hoe maakt mijn hulp hierin een verschil uit in een ander zijn leven?
"Daarbij is het zo dat als je een zelfstandige bent, alles uit jou moet komen om het bedrijf draaiende te houden. Zorg daarom dat je altijd gemotiveerd en geïnspireerd blijft door in contact te staan met anderen. Vind bijvoorbeeld een mentor die je kan adviseren, praat met mensen uit heel andere branches om buiten de box te blijven denken en zoek gelijkgestemden op, ook als dat je concurrentie betekent! Je kunt juist ook samen sterk staan!"
 
"En als laatste: zeg eerst 'ja' en kijk daarna wat en hoe. Soms willen we te goed onszelf voorbereiden terwijl het plan gaandeweg vaak zich pas vormt. Kijk uit dat je je niet blindstaart op de voorbereiding, maar waag af en toe een sprongetje en begin gewoon!"

Meer info over de lifecoach praktijk van Susan? Kijk op haar website.
 
Lees ook de vorige edities van Babes in Business!