Shoppen voor een betere wereld

Mode & trends door Redactie Ze.nl
Tegenwoordig kan je bijna niet meer om duurzaamheid heen. Vooral vrouwen, als bewuste consumenten, interesseren zich in de herkomst van de kleding en accessoires die ze kopen. Schoenen gemaakt door kinderhandjes, lopen namelijk toch echt een stuk minder lekker.

Duurzaam geproduceerde producten zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor jou.  De gedachte dat duurzame producten duur zijn en van mindere kwaliteit gaat tegenwoordig niet meer op. Juist het tegenovergestelde is het geval. Verantwoorde producten zijn vaak op innovatieve manieren geproduceerd en komen veelal uit ontwikkelingslanden, waar de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking.  Veel duurzame producten zijn dus zeer origineel en uniek. Vaak zie je invloeden uit de landen terug door middel van prachtige patronen en bewerkingen. Door te kiezen voor een duurzaam item geef je dus niet alleen jezelf een goed gevoel, maar draag je ook steentje bij aan een betere wereld.

Vroeger werd duurzaamheid vooral geassocieerd met geitenwollen sokken, treehuggers en vooral heel erg niet hippe producten. Dat duurzaamheid helemaal niet saai hoeft te zijn maar zelfs sexy en hip is, bewijst een aantal jonge onderneemsters dat zich door middel van hun bedrijf inzet voor een betere wereld.

Cathelijne Lania van A beautiful Story verkoopt verschillende accessoires met een verhaal die sociaal- en milieuverantwoordelijk worden geproduceerd. Zo verkoopt Cathelijne onder andere de Lucky Bracelets. Deze sieraden zijn gemaakt door edelsmeden uit Nepal afkomstig uit de laagste sociale kaste van de bevolking. Scherven van kopjes worden ingelegd in zilver. Daarom zijn alle armbanden uniek en vind je niemand met dezelfde armband als jij. Op die manier heb jij een mooie armband en kunnen de edelsmeden met hun talent een eerlijk bestaan opbouwen.

Eunice Frijde van Sawini zag in Java hoe vrouwen daar over fantastische vaardigheden beschikken om prachtig handgemaakte producten te vervaardigen. Tegelijkertijd zag zij hoe deze groep vrouwen zich nog steeds in een kwetsbare positie bevindt. Daarom heeft Eunice er haar missie van gemaakt om deze producten op de Nederlandse markt te brengen. Bij Sawini kan je terecht voor prachtige sjaals, kralenkettingen en tassen.

Davina Feeleus van WeatherOrNot wil graag trendy verantwoord geproduceerde regenkleding in Nederland op de markt brengen. Davina is van mening dat de huidige regenkleding een stuk hipper kan en combineerde dit idee met haar interesse voor duurzaamheid. Daarom wil Davina de stof voor de regenkleding vervaardigen uit afvalplastic en de jassen laten maken in India. Zo houd jij het niet alleen droog, maar krijgt ook plastic een tweede leven waar mensen in India van profiteren.

Deze onderneemsters participeerden het afgelopen schooljaar in de Duurzaam Internationaal Ondernemen competitie voor studenten in het hoger onderwijs. Studenten werkten gedurende een bepaalde periode aan bedrijfsvraagstukken van deze onderneemsters. Studenten van de Haagse Hogeschool bedachten bijvoorbeeld een marketingcampagne voor WeatherOrNot. Door studenten aan relevante en uitdagende opdrachten te laten werken, worden zij geïnspireerd om zich in te zetten voor een duurzame en eerlijke wereld.

De competitie wordt georganiseerd door Enviu, een netwerkorganisatie voor en door jonge ondernemende mensen. Enviu scout en genereert innovatieve ideeën met betrekking tot duurzaam ondernemerschap en vertaalt deze naar de praktijk. Enviu ondersteunt ondernemers met een duurzaam idee. Zo organiseerde Enviu vorig jaar de Sustainable Shopping Night waar verschillende duurzame producten werden geshowd.

Lees ook ons artikel over het duurzame sieradenmerk Sieraden 4 Life!