Dé trend voor het najaar: go green

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Groen is geen hype, en ecologisch verantwoorde mode wordt een instant classic. Dat schrijft moderedactrice Tamsin Blanchard in Groen is het nieuwe zwart: verander de wereld in stijl. Haar advies voor iedereen die op zoek is naar de ultieme mode: koop eco-kleding of luxe tweedehands. Want duurzame, fair trade consumptie heeft de toekomst. En het is nog stijlvol ook.

Tamsin Blanchard, die naar eigen zeggen zelf jarenlang verslaafd was aan mode, laat zien dat je milieuprincipes nu kunt combineren met mooie haute couture. En ze maakt duidelijk dat je kunt winkelen en toch ethisch bezig kunt zijn. Door te kiezen voor vintage fashion of hedendaagse mode van een goede kwaliteit en in een klassieke stijl, ben je Al Gore proof bezig. En bovendien is de ethisch verantwoorde mode – kleding die is gemaakt op een milieuvriendelijke en menswaardige manier (dus zonder gebruik van bijvoorbeeld schadelijke kleurstoffen en geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden) – ook nog eens helemaal hip.

Wat te denken van de stout-romantische lingerie Enamore? Die is gemaakt van 60% hennep en 40% zijde – en je voelt je er 100% vrouw in, schrijft Blanchard. Voor de merkenverslaafden is er eco-kleding van onder meer Stella McCartney, Kuyichi en Oasis. En wist je dat je met een beetje handigheid zelf een kimonojasje naar ontwerp van Alexander McQueen kunt maken, of een gerecycled schort met ruches?

De ethisch verantwoorde favorieten van Vrouw.nl:

  • Nukuhiva, de winkel van Floortje Dessing die zich toelegt op fair trade en duurzame kleding, heeft in april in Utrecht een tweede filiaal geopend. Voor verantwoorde mode kan je nu dus niet alleen in de Amsterdamse Haarlemmerstraat maar ook in de Zadelstraat in de Domstad terecht.
  • Biologisch katoen is het circuit van Natuurwinkels overstegen en is nu zelfs verkrijgbaar bij ketens zoals H&M en Vero Moda. Onze favoriet is de onvolprezen Hema, die een heerlijke lijn van eco-katoen beddengoed en handdoeken voert.
  • Heb je de smaak van eco helemaal te pakken? Kook dan eens met de biologische landgoedproducten van Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Een bijbel voor de ethische shopper. Zo omschrijft het Britse topmodel Lily Cole Groen is het nieuwe zwart. In haar voorwoord bij het boek dat de wereld in stijl wil veranderen, prijst ze de vindingrijkheid en gedegenheid van schrijfster Tamsin Blanchard. Wie alle tips over eco-katoen, fair trade lingerie en milieubewust shoppen leest, kan inderdaad niet ontkennen dat er goed is nagedacht over Groen is het nieuwe zwart. Want hoewel een groot deel van de bijbel voor stijlvolle wereldverbeteraars over kleding gaat, brengt auteur Tamsin Blanchard een breed spectrum van milieumaatregelen in beeld.

Naast de ins & outs van fair trade fashion en vintage shopping vind je in Groen is het nieuwe zwart antwoorden op vragen zoals: Hoe plan je een eco-bruiloft? Kan je wel milieubewust feesten, reizen en shoppen? Bestaan er milieuvriendelijke hobby’s? En welke Hollywoodsterren geven op het gebied van duurzaamheid het goede voorbeeld? Ook geeft Blanchard praktische tips voor kledingruilparty’s (ja, echt!), thuisdiners, diervriendelijke schoenen, CO2-neutrale juwelen en het vinden van de tijdloze It-bag. Om het groene winkelen nóg makkelijker te maken, bevat het boekje een uitvoerig overzicht van ecologisch verantwoorde winkels en merken. En dat is misschien wel het beste nieuws van Blanchard: we kunnen gewoon lekker blijven shoppen.

Afbeelding verwijderd door redactie


Groen is het nieuwe zwart
Tamsin Blanchard
312 bladzijden
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 6112 896 0