Mannen praten zonder gevoel

Relaties door Lisanne

Eindelijk is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat mannen hun vrouw/vriendin soms niet begrijpen.

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen met hun gevoel praten, terwijl mannen met een doel praten. Dit komt door een essentieel verschil tussen de werking van het mannelijke en het vrouwelijke brein.

Simon Baron-Cohen, een professor aan de universiteit van Cambridge, concludeert dat het vrouwelijke brein vooral naar empathische signalen zoekt. Dit wil zeggen dat de vrouw naar emoties zoekt. Ze wil bijvoorbeeld het gevoel hebben dat degene tegen wie ze praat haar waardeert en dat ze zich veilig voelt. Empathie wordt door onderzoeker Kris Roosee ook wel 'de optimale vorm van communiceren' genoemd.

Jammer dat de hersenpan van de mannelijke helft van de bevolking deze eigenschap niet bevat en dus nooit 'optimaal' zal kunnen communiceren met de dames. Mannen leggen namelijk meer nadruk op het begrijpen en bouwen van systemen tijdens het praten. Als ze een duidelijk doel hebben voor een gesprek, hebben ze vaak en graag het hoogste woord. Zo praten ze soms omdat het goed is voor hun zelfvertrouwen. Hun hersencellen reiken gewoon niet verder dan haantjesgedrag en de mannelijke kant van de samenleving ziet praten als middel om zelfvoldaanheid te creëren.

Vrouwen hebben andere redenen om te praten. Ze willen verbondenheid en intimiteit ervaren. Vrouwen willen zelfs de kleine dingen in een relatie bespreekbaar maken. Rondslingerend wasgoed, het dopje van de shampoofles dat kwijt is: het maakt allemaal niet uit. Alles moet uitgesproken worden in een relatie. Een goed gesprek verbetert de band met je partner.

Dat kerels het liefst alle relatieprobleempjes meteen willen vergeten en zich weer willen richten op hun bier, eten, de televisie of hun bedrust, wordt ook door een ander onderzoek  verklaard. Een studie wees uit dat vrouwen gemiddeld tot twintigduizend woorden per dag gebruiken. Mannen daarentegen hebben genoeg aan zevenduizend woorden om zich uit te drukken.

Het is ook niet gek dat dames meer praten. Praten activeert namelijk het genotscentrum in een meisjesbrein. Dat genot is massaal, het maakt in grote hoeveelheden dopamines en oxycitine vrij. Dat laatste is de belangrijkste beloning voor een vrouw, na het orgasme. Daar doen we het voor.

Het is fijn om te weten dat manlief er niets aan kan doen als hij je niet begrijpt. Hij is niet achterlijk, hij doet het niet express, hij is niet (altijd) zo eigenwijs als dikke stront. Mannen houden echt wel van ons. Alleen klemmen ze het liefst hun kaken stijf op elkaar. Praten is not-done in de mannenwereld. Ze kúnnen gewoon niet anders. Vrouwen moeten dan maar het goede voorbeeld blijven geven.