HELP... Je eerste rimpel!

Lichaam door Anne-Jolijn

...om de rimpels te verminderen, want helemaal rimpelloos is natuurlijk onmogelijk.

Wanneer begint het?
De eerste tekenen ontstaan meestal al rond je 25e! Op deze leeftijd begint de huid al te verouderen. De huid wordt dunner, slapper, droger en heeft meer verzorging nodig. De meeste lijntjes beginnen bij je mond, ogen en op je voorhoofd. Je huid verliest haar elasticiteit en veerkracht. Dat komt doordat er minder collageen en elastine in je huid wordt aangemaakt.

Wat zijn de oorzaken?
Hoeveel rimpels je krijgt en of dat diepe of kleine zijn, heeft deels te maken met je gezichtsmimiek. Lach je veel, dan zul je sneller kraaienpootjes krijgen. Kijk je vaak boos, dan zal je voorhoofd diepere rimpels laten zien. Maar 80 procent van de huidveroudering wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf, denk aan roken en zonlicht. Dan heb je natuurlijk ook nog erfelijkheid: de één heeft er eenmaal meer aanleg voor dan de ander.

Wanneer moet ik smeren?
Begin zo vroeg mogelijk, zo rond je twintigste. Als de huidveroudering eenmaal begint kun je het niet meer stoppen. Gelukkig bestaan er wel genoeg crèmepjes en smeerseltjes om de rimpelvorming te vertragen. Daarnaast zijn er genoeg andere factoren die het proces verminderen.

Wat moet ik doen?
Geef je lichaam voldoende rust. Zorg voor voldoende slaap, want je huid heeft de tijd nodig om zich te herstellen van een 'zware' dag. Stress en weinig slaap werken averechts.

Stop met roken of begin er niet aan.

Bescherm je huid tegen de zonnestralen. Gebruik voldoende zonnebrand en ga af en toe in de schaduw zitten. Zonlicht versnelt de rimpels juist.

Drink voldoende water om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Daarnaast helpt water de vochtbalans van je huid op peil te houden. Je hebt dus geen last meer van uitdroging.

Eet gezond. Vooral groente en fruit hebben een positieve werking op rimpels.

Als laatst is een goede dag- en nachtcrème, afgestemd op jouw huid, natuurlijk erg belangrijk. Een dagcrème beschermt je huid tegen luchtvervuiling. Als je slim bent, kies je een crème met UV-filter, dan ben je gelijk beschermd tegen de zonnestralen; een goede nachtcrème herstelt je huid terwijl je slaapt.

Leuk om te weten: gekke bekken trekken is niet alleen leuk, maar ook goed voor je gezicht. Door de spiergroepen regelmatig te trainen worden je gezichtscontouren weer strakker, je doorbloeding beter en rimpeltjes en groefjes verminderen zelfs na verloop van tijd.