Weekendje Waanzinnig Wenen

Reizen door Marieke_B

In 1989 gingen in Oostenrijk de grenzen open, wat een enorme boost gaf voor het toerisme in onder andere hoofdstad Wenen (Wien in het Duits, Vienna in het Engels). Vooral in de zomer bruist Wenen van de gezelligheid. Je vindt er talloze leuke barretjes, restaurants en uitgaansgelegenheden. Bovendien loopt natuurlijk de grote rivier de Donau dwars door de stad, wat een grote trekpleister is voor inwoners en toeristen. Ze.nl ging naar Wenen en zette de places to be voor je op een rij!

Design & Boutique Hotel 'Hollmann Beletage'
Heb je een wat ruimer budget, boek dan absoluut een kamer in het hip en trendy hotel Hollmann Beletage. De inrichting is strak en modern met mooie oranje accenten, de kamers zijn ontzettend ruim en luxe (denk aan flatscreens, stortdouches, diepe ligbaden en heerlijk grote bedden) en het geserveerde uitgebreide ontbijt is niet te versmaden. In dit hotel heb je echt het gevoel dat je er even uit bent!
www.hollman-beletage.at  

Vienna by bike
Wil je de sfeer van Wenen echt voelen en plekjes zien waar je normaal niet makkelijk komt, pak dan de fiets! In Wenen is zoveel moois te zien, dat je er met auto of tourbus snel ongemerkt voorbij raast. Bovendien kost het huren van een fiets je bijna niets: het eerste uur is gratis en daarna betaal je slechts een euro per uur!

MuseumsQuartier
Vroeger bestond dit complex uit de stallen van keizer Franz Josef, tegenwoordig is het een van de grootste culturele complexen van de wereld! Je vindt er meer dan 20 musea, maar ook een aantal leuke winkeltjes, restaurants, café's en bistro's. Bij mooi weer hangt de jeugd van Wenen er graag rond, ook vanwege de vele podia waar muziek-, theater- en dansvoorstellingen worden gegeven. Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder het MuseumsQuartier bezocht te hebben! www.mqw.at  

Strandbar Herrmann
In de zomer wordt aan de Donau een heus strandje aangelegd, inclusief strandstoelen, cocktailbar en podium. Hier krijgen zonaanbidders de kans om optimaal te genieten van het zomergevoel en dat doet men dan ook volop. Strandbar Herrmann is populair, maar niet dusdanig dat het irritant massaal wordt. Je kunt er neerstrijken voor een chillmomentje, waarbij je lekker allerlei soorten mensen kijkt en geniet van de achtergrondmuziek.
www.strandbarherrmann.at  

Badeschiff / badboot
Een speciaal omgebouwde 'badboot' meert in de zomer af aan de Donau. Deze grote boot heeft een heerlijk zwembad aan dek, fijne ligstoelen en een bar voor verkoelende drankjes. Benedendeks is zelfs een dansvloer ingericht, dus je kunt je er de hele dag vermaken.
www.badeschiff.at  

Naschmarkt
De grootste markt in Wenen bestaat al sinds de 16e eeuw. Dagelijks kun je hier terecht voor allerlei levensmiddelen als verse groente en fruit, kruiden, vis, vlees en dranken. Verder worden ook kleding, speelgoed en accessoires verkocht. De sfeer op de Naschmarkt is gemoedelijk, de producten van zeer goede kwaliteit, alles is netjes en schoon en je kunt er heerlijk lunchen of avondeten. Pas op: je wordt hebberig van de leuke spulletjes en hongerig van de smaakvol uitziende etenswaren!
www.wien-vienna.at/naschmarkt  

Gasometer City
Vroeger vier grote gebouwen waar gas werd geproduceerd en opgeslagen, nu een enorm complex wat als 'kleine stad' middenin Wenen gezien kan worden: woningen voor studenten, groot overdekt winkelcentrum, speelhallen, een bioscoop, vergader- en evenementenzalen en restaurants.
www.gasometer.at  

Der Wiener Prater
Een hoogtepuntje in Wenen: het Prater! Een meer dan honderd jaar oud pretpark in het hartje van de stad met meer dan 250 attracties en vele café's, restaurants en snackbars. Stap in het wereldberoemde reuzenrad van 65 meter hoog en kijk uit over de stad, of voor de echte durfals in attracties met namen als Turbo Boost, Ejection Seat en Space Shot. Natuurlijk vind je er ook rollercoasters, spookhuizen en draaimolens. Kortom: voor ieder wat wils!
www.prater-wien.info  

Boetiekjes/winkeltjes
Ook op shopgebied kan Wenen goed meekomen met hippe wereldsteden. Het motto 'shop 'till you drop' kun je prima toepassen in het bruisende centrum. Naast de standaard winkelketens als H&M en Mango in de grootste winkelstraat Kantstrasse, mochten wij een aantal exclusieve boetiekjes bezoeken waar we kennis maakten met de eigenaars en initiatiefnemers.

Michél Mayer
Deze ontwerpster maakt bijzondere exclusieve kleding in twee lijnen: couture en basic. Haar ontwerpen worden door celebrities als Paris Hilton gekocht en bovendien ontwerpt ze ook in opdracht voor grote sterren. Het kenmerk van haar collectie is dat Michél verschillende materialen combineert en niet van tevoren haar ontwerpen uittekent. Ze begint gewoon te werken met de stof en experimenteert op die manier alle kledingstukken in elkaar.
www.michelmayer.at

Muehlbauer Headware
Dacht je dat hoeden alleen een hot fashion item zijn voor ons koningshuis? Dan heb je het mis! Internationale filmsterren (o.a. Meryl Streep), rockidolen en rappers (P. Diddy!) komen naar Wenen voor een hoofddeksel van Muehlbauer. De hoeden zijn gebaseerd op modecollecties van beroemde kledingontwerpers en worden op die manier neergezet als normaal kledingstuk. Inmiddels is in Amsterdam ook een boetiek geopend en zijn er exposities in Parijs en Milaan.
www.muehlbauer.at

WieWien
Dit winkeltje is uitermate geschikt om leuke originele souvenirs voor de thuisblijvers te scoren, want alles wat hier te koop wordt aangeboden, heeft iets met Wenen te maken! Bovendien worden er van elk product maar een paar gemaakt, dus je hebt iets zeer exclusiefs te pakken.
www.wiewien.at

Gabarage
Dit bijzondere winkeltje kenmerkt zich door het hergebruik van oude materialen, bijvoorbeeld plantenbakken, multomappen, oude voetballen en vuilnisbakken. Hierdoor is elk stuk uniek en design & milieubewustheid worden gecombineerd. Bovendien worden alle artikelen handmatig vervaardigd door bijzondere werknemers: ex-drugsverslaafden. Zij blijven hier één jaar werken in voorbereiding op een 'echte' baan en krijgen een stukje opleiding mee. De eigenaars van Gabarage helpen hen vervolgens een nieuwe baan te vinden.
www.gabarage.at  

Restaurants/lunchgelegenheden
Eten! Ook dat kunnen ze in Wenen goed. Lekker lang luxe dineren of een snelle hap; geen probleem. In Wenen kan men je op je wenken bedienen. Wij doen een aantal suggesties.

Palmenhaus
www.palmenhaus.at
Ideaal voor een 'coffeebreak'; hier kwam keizer Franz Josef vaak om te relaxen. Je kijkt hier uit op het mooie park (of de tuin) 'Burggarten'.

Babette's
www.babettes.at
Lunchgelegenheid waar exclusief eten verkrijgbaar is; echt bedoeld voor de culinaire fijnproevers. Babette's is een lunchroom en kookboekwinkel in één.

Alt Wien Kaffee
www.altwien.at
In dit koffiehuis worden de koffiebonen zelf gebrand en gesorteerd. Verser kan je koffie dan ook niet zijn! De koffiebonen zijn ook in zakken te koop, zodat je er thuis ook van kunt genieten.

Österreicher im MAK
www.oesterreickerimmak.at
Chefkok Herman Österreicher verwelkomt je in zijn restaurant met eten van topkwaliteit dat toch goed betaalbaar is. Bij mooi weer kun je heerlijk buiten zitten, met grote gezelschappen ook aan sfeervolle lange tafels.

Café Drechsler
www.cafedrechsler.at
Dit strak ingerichte café is maarliefst 23 uur per dag open. Zakenlui werken hier graag nog even door onder het genot van een kopje koffie of lekkere lunch, maar ook jongeren komen hier voor of na hun stapavond.

Het nachtleven
Uitgaan kan in Wenen ook, al heeft het nachtleven verschillende gezichten. Je kunt uit je dak gaan op hits uit de Duitse/Oostenrijkse top 40 en meer bekendere liedjes, maar ook in café's rustig met elkaar praten met een muziekje op de achtergrond. En uiteraard zijn er ook die trendy plekken waar het niet gaat om het feesten, maar meer om het feit dat je je bevindt in de hipste Wenen-scene.

Bar Italia
Voor Weense begrippen een zeer trendy bar, maar voor Nederlanders misschien wat te ingetogen. Het is hier belangrijk om te zien en gezien worden, echt gedanst wordt er niet. De hippe inwoners van Wenen weten niet zo heel goed wat het is om echt uit hun dak te gaan.

Mon Ami
Vroeger een trimsalon voor je hond en kat, nu een trendy hangplaats voor jongeren. Naast een bar waarin je heerlijk kunt loungen en kletsen, is er achterin het pand ook een kledingwinkeltje toegevoegd. De sfeer is er gemoedelijk en gezellig.

Kaktus
Deze kleine (en dus warme!) kroeg barst bijna uit zijn voegen van feestende mensen. Iedereen zingt, danst en zweet volop! Hier kan de gemiddelde Europeaan zich prima vermaken als het gaat om de muziek; er komt namelijk vanalles voorbij. Minpuntje voor met name vrouwelijke bezoekers: er dansen schaars geklede dames op de bar; je kunt je misschien wat irriteren aan starende en kwijlende mannen.

Op naar Wenen!
Voor de prijs hoef je een stedentripje tegenwoordig ook niet meer te laten. Prijsvechter SkyEurope vliegt al vanaf 29 euro naar Wenen!
Voor meer informatie over de stad, kun je een kijkje nemen op de website van VVV Wenen: www.vienna.info