Vliegtickets speuren voor beginners

Reizen door Joelle

Tip 1: Wees op tijd
Des te langer je van tevoren boekt, des te goedkoper de vlucht, is de algemene regel. De goedkoopste stoelen zijn natuurlijk het eerste weg. Buiten de schoolvakanties blijven er soms lege plekken in het vliegtuig over. Maatschappijen verkopen deze plaatsen dan tegen zeer lage prijzen, om er zo alsnog aan te kunnen verdienen via de verkoop van drankjes of het inchecken van de bagage. Ryanair is wat dit betreft de topper: in juni vlieg je naar Venetië, Stockholm of Londen voor slechts twee cent, inclusief belastingen en toeslagen. Om op de hoogte te blijven van dit soort acties abonneer je je op de nieuwsbrieven van de lowcostairlines, of check regelmatig de Budgettips van REIZEN Magazine. Aanbiedingen komen meestal middernacht online.

Tip 2: Kijk over de grens
Vertrekken vanuit Duitsland of België heeft niet alleen het omzeilen van de vliegtax als voordeel. Vanuit bepaalde delen van Nederland zijn Duitse of Belgische luchthavens gewoonweg dichterbij dan Schiphol. Ook hoef je minder lang van tevoren op het vliegveld te zijn en parkeren is er meestal goedkoper. Bedenk wel dat kleinere luchthavens vaak slechter bereikbaar zijn per openbaar vervoer. Kijk eens op:
- Weeze Airport
- Flughafen Münster-Osnabruck
- Antwerp Airport

Tip 3: Kijk en vergelijk
Op internet zijn talloze prijsvergelijkers te vinden, zoals Cheaptickets.nlWorld Ticket Center of Vliegtickets.nl. Daarnaast kun je voor een goedkope vlucht ook een reisbureau binnenlopen, bijvoorbeeld D-reizen. Zij kunnen vaak sneller of meer vluchten vinden dan jij op internet en je kunt gelijk boeken. Het kan overigens voordelig zijn om, als je een goedkope vlucht hebt gevonden, op de homepage van de luchtvaartmaatschappij te kijken. Vanwege bijvoorbeeld een verschil in boekingskosten kan de vlucht daar nog iets goedkoper zijn.

Tip 4: Wees flexibel
Flexibiliteit in data en plaats loont. Een dag eerder of later kan heel wat verschil maken. Weet je nog niet precies waar je heen wilt, maar heb je gewoon zin om weg te gaan voor weinig geld? Dan is het Duitse Swoodoo een uitkomst. Kies de dag waarop je wilt vertrekken, vul eventueel de gewenste luchthaven van vertrek in en zie daar: een rij vluchten in eurocenten, inclusief belastingen en toeslagen.

Tip 5: Wees creatief
Intercontinentaal wordt het moeilijker, maar door verschillende vluchten aan elkaar te rijgen kan een creatieveling toch flink wat voordeel behalen. Zo kun je met Air Asia vanaf 249,- retour tussen Londen en Kuala Lumpur vliegen en heeft LTU, onderdeel van Air Berlin, goedkope vluchten naar onder meer Phuket en Bangkok. Vanuit deze plaatsen kun je vervolgens verder vliegen met een Aziatische lowcostmaatschappij, bijvoorbeeld Tiger Airways, naar je eindbestemming in Azië of Australië. Met dezelfde LTU kun je ook budget naar verschillende bestemmingen in de VS, waaronder New York.