Wat we van Amerikanen leren kunnen

Reizen door Mariëlle
Als je ‘hé, hoe gaat het? Wat zie je er ge-wel-dig uit!’ dagelijks lachend tegen je collega zegt, denkt jouw collega vast dat je iets van hem nodig hebt… In Amerika werkt dit anders. We kunnen nog zoveel van Amerikanen leren.
 
Amerikanen kunnen omgaan met complimentjes. Zowel geven als ontvangen. Zij handelen dress codes alsof ze alle kledingstijlen in huis hebben en gaan anders met hun geld om. Hun nacho’s zijn de lekkerste van de hele wereld, drive-in bioscopen zijn precies zoals je ze verwacht na het zien van Amerikaanse films en er zijn zoveel redenen om te denken ‘waarom hebben we dit niet in Nederland?’ Dan moeten we het ons maar aanleren.


Overdressed naar je eerste date
Alles uit de kast halen als je een date hebt. Niks overdressed, zo hoort het. Amerikanen kunnen omgaan met dress codes. Staat op een Nederlandse uitnodiging de dress code ‘glamour’ dan komt alsnog iedereen casual chic.

Geld moet rollen
Amerikanen zitten er niet verlegen om om met geld te smijten. Als ze het hebben mag het ook worden uitgegeven. Niks geen gemiep met krenterig gekak.

Go flexwerkers
Vaker buiten de deur werken. Loop een willekeurige Starbucks binnen en het is er bezaaid met laptops en flexwerkers. Dit zie je ook in Nederland steeds vaker gebeuren, alleen blijft het hier vaak beperkt tot de Starbucks in Amsterdam.

#Workhardplayhard
Work hard play hard gaat hier voor de volle 110% op. Ze werken zich uit de naad, vakantiedagen zijn minder vanzelfsprekend en worden hier tot in de eeuwigheid opgespaard. Oké, daar kunnen ze misschien wel iets van ons leren. Maar wat zij heel goed kunnen is: als ze iets willen, doen ze er ook alles voor. Al moeten ze daarvoor naar de zesde versnelling schakelen, ze doen het zodat ze daarna heel hard kunnen spelen.

Chips on the side
Chips bij het avondeten als je geen aardappelen of iets in huis hebt. Waarom ook niet? Je eet toch ook patat bij het eten? In Amerika doen ze daar niet zo moeilijk over.

Zoet ontbijt
Pannenkoeken met fruit, slagroom of siroop bij het ontbijt! Een goede bodem is het halve werk. Al moet je dit niet elke dag willen, want dan krijg je ook het romige, Amerikaanse figuur aangemeten.


Drive-in
Drive-in bioscopen inclusief popcorn met boter. Niks is zo romantisch als met je waggie en je schatje naar een bioscoopscherm kijken. In Nederland wordt dit ook wel eens geprobeerd, maar lijkt het nog niet helemaal van de grond te komen. Misschien is dat ook niet zo gek gezien het hier vaker met bakken uit de hemel komt. Probeer dan nog maar iets van de film te volgen als je ramen alleen maar water laten zien. Moeilijk.

Nacho’s met kaas!!!
Alleen nacho's met kaas is al een reden om een honkbalwedstrijd te bezoeken. Waarom is dat niet in Nederland verkrijgbaar? Dit vindt elke Nederlander lekker. Wedden?

Buiten de deur eten
Amerikanen eten voor elke scheet buiten de deur: ontbijt, lunch, diner, everything.

Sweet 16
Dat je van je ouders een auto krijgt als je 16 wordt. Dus dáárom hebben we nog niet allemaal een auto. Heeft niks te maken met prioriteiten, dat heeft te maken met je ouders en de Nederlandse normen en waarden.

Huge
Groot, groter, grootst. Alles moet maar groot zijn. Terwijl in Nederland het omgekeerde lijkt te gebeuren.

Zelfverzekerdheid
Heel schattig als je bescheiden bent, maar dan is de situatie meestal: “dat heb je echt zo goed gedaan.” “Nee joh, stelt niks voor/is helemaal niet moeilijk/kan iedereen/ zo bijzonder ben ik nou ook weer niet.” Dus wat denkt iemand dan? Dat het echt niet zoveel boeit. Daar gaan je credits. Je mag best zeggen dat je er eigenlijk wel trots op bent. En er is helemaal niks mis mee om iemand te bedanken voor een complimentje.

Complimentjes
Complimentjes geven is ook weer zo’n ding dat Amerikanen veel beter begrijpen dan Nederlanders.

Uit welke cultuur kunnen Nederlanders volgens jou nog wat leren? En vooral: wat dan?