Liefde in Venetië

Reizen door Saar

... Praag staat nog op het verlanglijstje. Ditmaal stappen we echter in een gondel en laten we ons door het prachtige Venetië, een sprookjeswereld op zich, voeren.

Venetië is een unieke stad, geheel gebouwd op eilandjes. Wie Venetië bezoekt moet eigenlijk zorgen dat ie in de stad zelf logeert, om optimaal van de sfeer te kunnen genieten. Een wandeling door de vele kleine straatjes en smalle steegjes, over bruggetjes en langs oude kerken doet je kennismaken met de echte levenswijze van de Venetianen. Wat je ook van plan bent; je zult hoe dan ook betoverd worden door de enorme schat aan bezienswaardigheden van deze rijke voormalige koopmanstad!

Wat is zeker een bezoekje waard?
Piazza San Marco: De meeste mensen beginnen met het ontdekken van Venetië vanaf het centraal gelegen San Marco-plein met de fraaie klokkentoren (Campanile), de San Marco Basiliek en het mooie en indrukwekkende Dogenpaleis. Het plein wordt aan de zijkanten begrensd door voormalige regeringsgebouwen.

San Marco Basiliek: De Basilica di San Marco is een voorbeeld van Romeins-Byzantijnse stijl; het ontwerp grijpt terug op dat van de Apostelkerk in Constantinopel. Het is de derde kerk op deze plaats; de eerste kerk werd gebouwd in de 9e eeuw, maar werd door brand verwoest. De tweede kerk werd afgebroken om plaats te maken voor dit bouwwerk, dat de rijkdom en glorie van Venezia zou betekenen.

Brug der Zuchten: In het Italiaans bekend als 'Ponte dei Sospiri'. Deze brug verbindt het Dogenpaleis met de 'prigioni'; de gevangenis. Één van de bekendste gevangenen was niemand minder dan Giacomo Casanova!

De Rialtobrug: De beroemdste brug van Venetië is zonder twijfel de Rialtobrug! Als je aan komt varen met een van de vaporetto's over de Canal Grande, dan zie je dit prachtige architectonische hoogstandje al van verre. De brug is 48 meter lang en 22 meter breed en is zo'n 500 jaar oud.

Dogenpaleis: Het Palazzo Ducale, oftewel Dogenpaleis, dateert in zijn huidige vorm uit de 15e eeuw. De gotiek beleeft zijn hoogtepunt in de rijk versierde Porta della Carta, vanwaar je het Paleis binnentreedt. Dit document van de Venetiaanse staatsgeschiedenis is vandaag de dag een uitgestrekt museum met fraaie plafond- en muurschilderingen.

Waar slapen we?
Zonder hotelreservering naar Venetië gaan is vragen om problemen. Zowel 's zomers als in de  winter zijn veel hotels al maanden van tevoren volgeboekt. (Veel hotels sluiten overigens 's winters enige tijd.) Dat de prijs-kwaliteitverhouding vaak niet bijzonder goed is, zal geen verbazing wekken. Toch is het aan te raden in Venetië zelf onderdak te zoeken, al is het maar om de speciale sfeer 's avonds te beleven. Handig zijn de vele campings die je vindt op het schiereiland Cavallino. Bij de steiger van de veerboot zijn zowel gratis als betaalde parkeerplaatsen te vinden. Mocht een tentje je niet zo aanspreken; een aantal campings verhuurt ook bungalows.

Hoe komen we...?
Al het openbaar vervoer in Venetië vindt over het water plaats. De klassieke Venetiaanse gondel wordt vooral gebruikt door toeristen en voor speciale gebeurtenissen als bruiloften en begrafenissen. De inwoners van de stad maken meestal gebruik van 'waterbussen' of privé-boten; watertaxi's en gondels zijn namelijk nogal prijzig. De stadswijken worden met elkaar verbonden door de vaporetti, gemotoriseerde boten die vaak overvol zijn. Let op: tickets voor toeristen zijn aanzienlijk duurder dan die voor bewoners. Het is al snel voordelig een 72-uurskaart te kopen, waarmee je ook naar het Lido, het schiereiland Cavallino (richting je camping) en de andere eilanden kunt reizen.

Hap na de stap
Na een dag slenteren is het tijd voor de innerlijke mens; het is niet verrassend dat je in Venetië heel duur en slecht te eten kunt krijgen, gezien het massatoerisme. Het uitzicht mag het leed dan enigszins compenseren, zoek liever even verder. Het is namelijk prima mogelijk om een lekkere maaltijd te krijgen voor een redelijke prijs. Mijd de toeristische hoofdroute en speur door het doolhof van sfeervolle steegjes. Teveel moeite? Toch nog boven budget? 's Middags koop je een lekker broodje of een pizzapunt in een van de talloze winkels en barretjes. 's Avonds kun je terecht bij de McDonald's, die ook in deze prachtige stad niet ontbreekt. Het is echter even zoeken, omdat gevelreclame bescheiden dient te zijn in Venetië.

Tip: Bezoek zeker eens Harry's Bar - niet alleen te vinden in Rome, aan de Calle Vallaresso in Venetië vind je de plaats waar de beroemde schrijver Hemingway graag zijn uurtjes doorbracht. Niet goedkoop, wel de moeite waard.  Surf bovendien even naar Venicecard.com, waar je een kortingskaart voor diverse bezienswaardigheden kunt aanschaffen.

Zit een stedentripje er op het moment niet in?
De Nederlandse plaats Giethoorn wordt wel het Venetië van het Noorden (en mét recht) genoemd. Trek er een dag op uit, stap in een punter en laat je varen of kano samen met je lief onder de bruggen door. Sluit de dag af met een echt Hollandse pannenkoek, óf misschien toch een 'Italiaanse' pasta? Je zult je hoe dan ook even in het buitenland wanen!

Heb jij, ondanks de prachtige foto's en de praktische informatie nog nét dat beetje meer nodig om in Italiaanse sferen te geraken?
Dan raadt Ze  het boek 'Liefdescollege in Venetië' van harte aan. Dit boek is een waar meidenboek, niet echt een literair hoogstandje, maar weet desondanks het ware Italië-gevoel op te roepen. Wie begint met lezen zal, ondanks de ietwat flauwe en niet altijd even goed uitgewerkte verhaallijn, opgeslokt worden in de heerlijke cultuur welke in Venetië leeft. Van voedingswaren, bezienswaardigheden tot gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving. Droom mee in de zoektocht naar de ware liefde, het al dan niet bestaan van romantiek en het ontdekken van een mogelijke kinderwens. Schrijfster Belinda Jones verwerkt tal van levenslessen tot een hartverwarmende chick-lit, met behulp van de immer wijze raad van Sophia Loren, en giet hier een lekkere saus van zelfspot, humor en absurditeit over heen.

Waar het verhaal over gaat?
De 36-jarige journaliste Kirsty Bailey woont samen met Joe en werkt voor Hot!Magazine. Ze wordt naar Venetië gestuurd om undercover uit te zoeken of het Liefdescollege, dat belooft bezoekers subtiele nuances in de romantiek en de kunst van het verleiden bij te brengen, wel 'echt' is. Wat staat er tijdens de twee weken op het programma; gaat het hier echt om ware romantiek of is het college gewoon een verborgen bordeel? Kirsty neemt haar broer Kier mee; hij is behoorlijk depressief na het verbreken van zijn relatie en lijkt ontroostbaar. Lost de romantische lucht zijn liefdesverdriet op? Of wordt hij er enkel misselijk van?
De situatie is een mooie voedingsbodem voor de nodige ruzies en misverstanden. Laat je hart ook in vuur en vlam zetten; vanwege het verhaal óf de stad. Wanneer je het boek dichtslaat is één ding meer dan duidelijk; dit smaakt naar meer! Wat wordt het dames? Een Dame Blanche met warme chocoladesaus in het restaurant om de hoek... óf een echte gelato zoals men deze enkel in het zuiden weet te maken? Juist, inpakken maar!

Liefdescollege in Venetië
Belinda Jones

ISBN: 9077462422
Prijs: 17,95
Uitgeverij: Bloemendal Uitgevers