5 terror-vakantieperikelen

Reizen door Fleur
Je had er zo naar uitgekeken: drie weken keren en smeren in een zonnig oord. Op de plaats van bestemming beleef je je vakantie echter heel eh… anders. Vijf terror-vakantieperikelen die niet in de folder stonden.
 
1. Handdoekje leggen
Het resort waar je in zit telt 100 kamers en 25 zwembadstoelen. Aangezien je meestal niet met z’n vieren op één bed aan het keren en smeren bent, hebben we dus te maken met een tekort. "Maar daar ken wat aan gedaan worden!", aldus Kees en Annie. Terwijl jij ’s ochtends nog kwijlend je caipirinha’s eruit ligt te zweten, trippelt Annie met de badhanddoeken naar het zwembad om daar alvast twee stoelen voor haar en Kees te claimen. Vervolgens keert ze muisstil weer terug naar de hotelkamer, waar ze met een tevreden glimlachje tot aan het ontbijt tegen Kees aan gaat liggen snurken. Na het verorberen van een stokbrood met zeven plakken ham en drie koffie verkeerd zullen ze, zes uur later, hun ligbedden opzoeken, terwijl jij onder een rododendron in het gras je pollenallergie op peil probeert te houden.
 

2. Tien Bacardi-cola en twintig Cointreau
Heerlijk, zo’n all inclusive-verkansie. Je kunt eten en drinken wat je wilt, zo veel je wilt. En van dat laatste maken Kees en Annie, en met hen hun hele vakantievriendengroep, vrolijk gebruik. Als om 00.00 uur de tap sluit, spurt Kees om 23.55 uur nog effe naar de bar om voor zijn clubje op het terras tien Bacardi-cola en twintig Cointreau in te slaan, die hij vervolgens voor de leuk in een piramide op de plastic terrastafeltjes stapelt. Zo. Kees heeft in ieder geval genoeg drank om plaatselijk een Jellinek-kliniek te kunnen openen. Met een beetje geluk redden ze het zo tot aan het ontbijt, waar ze hun kater zullen wegeten met 27 plakken parmaham en een hele legbatterij aan eieren.

3. Kees weet helemaal alles
Je bent niet alleen op vakantie om als een afgebladderde braadworst terug te komen, natuurlijk. Nee, een beetje cultuur snuiven is ook wel belangrijk. En dus boek je een excursie: je gaat per ezel de dichtstbijzijnde stad verkennen. Samen, zo blijkt, met de rest van het hotel. Ook Kees is van de partij. En die weet meer dan de reisgids. "Moe je hier kijken. Deze ezel ken nie rijden hoor, die is volgens mij zwanger. En als je ze dan bestijgt, worden ze wíld. O kijk nou, hij heb al een kleintje gehad. Dat zie je zo aan die kop. Hij kijkt als een moeder." Heeft Kees uiteindelijk een niet-zwangere ezel toegewezen gekregen, dan blijkt hij een ware cultuurkenner te zijn: geen muur gaat voorbij, of Kees weet er wat over te vertellen. "Dit kerkie is gebouwd van roodsteen. Hebben wij ook. Hoevie nie voor naar Turkije."
 

4. Kom erbij
Op vakantie ontstaan ware vriendschappen, zeker als iedereen ’s ochtends op hetzelfde plastic terras een kom hangop aan het wegwerken is. Kees en Annie zijn op die manier aan de praat geraakt met Grietje en Barrie uit Nijkerk en die betrokken Ans en Gerrit uit Lochem er ook gezellig bij. Op die manier is binnen 3 dagen een groep van 22 vakantiegangers ontstaan die nauwlettend in de gaten houdt wie er weggaat en wie zojuist met z’n melkflessen (7 graden thuis, hè?) door de tourbus bij het hotel is afgezet. Ook als jij ’s avonds zongebruind het terras op komt knallen, voel je de ogen in je rug prikken. "Hebbie nog wat gedaan dan meissie, vandaag?", klinkt er als je net eens flink aan de tap wilt gaan hangen. "We hebben niet echt het idee dat je het naar je zin hebt," vervolgt Ans, "wij zitten zo bij mekaar, maar met jou krijgen we geen contact." Het genot van sociale binding.
 
5. Verkeerde oord 
Goed, je bent nog lang geen granny, maar een beetje nachtrust wordt toch zeer door jou gewaardeerd. Ook op vakantie – daar kom je juist om een beetje uit te rusten. Daar wordt alleen een stokje voor gestoken door Kees en zijn groep, die onder je hotelraam tot een uur of zes ’s ochtends genieten van drankpiramides, nootjes gooien naar zwerfkatten en Doen, Durven of de Waarheid Senior. En ligt Kees eindelijk te ronken, dan komt het groepje verdwaalde jongeren wel thuis van hun stapnacht in Club Paella, waar ze zo toeterlam zijn geworden dat een van hen denkt dat-ie een ongestelde vis met vleugels is, een ander hysterisch met haar ex belt en de rest kotsend in het trappenhuis is gaan liggen. En Benidorm leek zo'n goed idee omdat....?

Heb jij weleens een terror-vakantie-ervaring gehad?