Modetrend: bloemenprint

Mode & trends door Marcella

Wie een beetje heeft opgelet tijdens het winkelen, moet zijn opgevallen dat de bloemenprint in alle lente- en zomercollecties overheerst. Een beetje fashionista heeft dan ook deze trend meteen opgepikt en aan haar garderobe toegevoegd.

In dit artikel lees je wat we op de catwalk zagen, wat deze trend inhoudt en hoe je de bloemenprint het beste kunt dragen. En voor wie deze trend nog niet heeft opgepikt (schaam je!), vind je hier de leukste kleding en accessoires met deze print!

Catwalk
Bloemenprints maakten eind jaren '30 hun debuut toen fashion designer Nina Ricci besloot ze in haar collecties te verwerken. Door de decennia heen zagen we hier en daar de bloem terug bij een aantal designers, maar niet zo opvallend als dit jaar. Want toen de eerste lente- en zomercollecties op de catwalk werden geshowd, werd het al snel duidelijk: de bloemenprint is erg hot in designerland en schreeuwt om de zomer!

Dolce & Gabanna is één van de vele designlabels waar deze modetrend de hele show op de catwalk overheerste. De collectie bestond uit losvallende topjes en lange zwierige jurken en rokken, vaak met stroken en roesjes. Hierdoor kregen ze naast de romantische look, ook een bohemien uitstraling. De klapper van de show van D&G was de prachtige sprookjesachtige lange jurk, bezaaid met allerlei verschillende bloemetjes, waar alle modeliefhebbers een zwak voor zullen hebben.

Ook Balenciaga zette flink de bloementjes buiten. Het tapijt op de catwalk was zelfs bedrukt met bloemen en de collectie had een grote, drukke en kleurrijke print. Er werd geen gebruik gemaakt van romantische dunne voile stoffen, maar juist van dik materiaal. Hierdoor leek het af en toe net of dat de modellen die de bloemenjurkjes showden een pantser aan hadden. De uitstaande schouders en brede heupen gaven een harde uitstraling. 

Verder lieten ook Roberto Cavalli, Stella McCartney, Prada, Kenzo en onze Hollandse trots Dries van Noten merken dat ze gek zijn op bloemen. 

De trend
De mode van afgelopen herfst en winter was vooral erg donker. We waren daarom erg blij toen er op de catwalk een ware kleurenexplosie ontstond. Ook de bloemenprint schreeuwt om de zomer en is de soberheid te lijf gegaan met frisse gekleurde bloemen. De meest voorkomende kleuren zijn: wit, rood en oranje met natuurlijk groene accenten; de blaadjes. Naast de zomerse witte ondergrond, zien we ook veel zwart, waarop de kleurrijke creatie goed uit komt.

Een must voor de bloemenprint is dat het niet uit één soort bloem bestaat, maar uit minstens twee of drie verschillende. Hierdoor zien we kleine en grote abstracte bloemen. De stoffen die we bij deze print het meest zien, zijn dun en transparant. Ultra lichte materialen zoals voile creëren het romantische gevoel. Ook volume en de super vrouwelijke uitstraling horen bij deze modetrend.

De bloemenprint van nu is lekker over the top. Maar pas daarom wel goed op met het dragen van meerdere kledingstukken met deze print. Het veiligst is om te kiezen voor één item met bloemenprint en dat te combineren met een effen kleur. Wat extra bloemaccessoires kunnen dan weer wel. Vind je het net iets te romantisch of misschien wel oubollig worden? Combineer dan bijvoorbeeld een jurk met een cognac-bruine brede taille riem of een kort leren motorjackje. Dat geeft je look net even een wat stoerdere en hippere uitstraling.

Nog wat extra inspiratie:


1. Jurk, H&M 29,90 2. Short, LTB 39,95 3. Pump, H&M 29,90 4. Sjaaltje, Guess 27,- 5. Flaphoed, Guess 85,- 6. Rok, WeLikeFashion 109,95 7. Bikinitop, H&M 9,90 8. Bikinibroekje, H&M 9,90 9. Jurkje, Mango 44,90 10. Sandaaltje, Beverly Feldman 170,- 11. Tuniek, SPS Superstar 49,95

Intro-foto: Welikefashion.com