Grote schoonmaak voor je beautycase

Make-up door Anne-Jolijn

... heb je een grotere kans op allergische reacties. Hoe lang kun je make-up eigenlijk gebruiken?

Mascara's
Deze kun je maximaal drie maanden gebruiken. Als je de mascara te lang gebruikt heb je een grote kans op een oogontsteking. De bacteriën verzamelen zich namelijk graag in het borsteltje. Mascara's houden ook absoluut niet van lucht, dus beweeg het kwastje daarom zo weinig mogelijk op en neer. De slimste manier is om het kwastje er met een draaiende beweging uit te halen.

Crèmes en foundation
Deze vloeibare cosmetica zijn een stuk langer houdbaar. Na ongeveer 1,5 jaar wordt het tijd voor vernieuwing. Als de crème klontert, moet deze gelijk de prullenbak in. En nog een gouden regel: gooi het product direct weg als het vreemd ruikt.

Lippenstift en lipgloss
Als je er voorzichtig mee omgaat, kun je de lippenstift ongeveer twee jaar bewaren. Je kan de houdbaarheidsdatum zelfs verlengen als je de lippenstift met warm weer in de koelkast bewaart. Voor lipgloss geldt dit trouwens niet, deze moet je na een jaar echt weggooien. Het kwastje is namelijk een favoriete plek voor bacteriën.

Oogschaduw en poeders
De houdbaarheidsdatum van 'poeder' make-up varieert van een jaar tot twee jaar. Je kunt aan het product zien en ruiken of je het nog kunt gebruiken. Ook de kleur gaat na een tijdje veranderen. Bestudeer het dus even goed als je het na een tijdje weer gaat gebruiken.

Nagellak
Ongeopend is je nagellak ruim drie jaar goed, maar dan moet je het wel op een koele en donkere plek bewaren. Als je de nagellak al eens hebt gebruikt, dan is hij maximaal een jaar houdbaar. Ook dat zie je snel genoeg, de nagellak wordt dik en begint steeds meer uit te drogen.

Kwasten
Hiervoor bestaat eigenlijk geen houdbaarheidsdatum, maar het is wel belangrijk om ze eens in de zoveel tijd schoon te maken. Spoel ze dan om in een warm sopje met een klein beetje shampoo en laat ze drogen.

Nog een paar belangrijke tips:
1. Gebruik zo min mogelijk je vingers, zo geef je bacteriën geen kans.
2. Leen je make-up nooit uit aan vriendinnen.
3. Bewaar je producten op een koele plaats.
4. Plak stickertjes met de geopende datum op je make-up.

Als je twijfelt over de houdbaarheidsdatum, dan is het natuurlijk het slimst om het gewoon weg te gooien en voor iets nieuws te shoppen!