Lalla Rookh, Amsterdam

Eten door Marit

Lalla Rookh, Wijttenbachstraat 290, Amsterdam, 020-7764048

Op vijf minuten lopen van het Amsterdam Muiderpoort-station is het restaurant gevestigd op een straathoek. Lalla Rookh, vernoemd naar het zeilschip dat in 1873 de eerste Brits-Indische contractarbeiders naar Suriname bracht, is een met sfeer ingericht restaurantje met een apart niet-rookgedeelte. Het ziet er modern en gezellig uit, wat mij verbaasde, aangezien de meeste Surinaamse eetgelegenheden van het tegendeel getuigen. Het is er lekker rustig op deze woensdagavond en we worden snel geholpen door het bedienend personeel.

Als voorafje besloten we allebei voor de kleine soato-soep te gaan, een Javaanse soep met kip, ei, taugé en rijst. De 'kleine' soep was alsnog een hele maaltijd, maar we hebben ons er dapper en met veel smaak doorheen gewerkt. Het was geheel op authentieke wijze bereid en smaakte hetzelfde als in de Javaanse restaurants in Paramaribo.

Desalniettemin hadden we nog niet gekregen waar we eigenlijk voor gekomen waren: de roti! Mijn tafelheer nam roti kerriekip en ik zelf de vegetarische roti. Dit oorspronkelijk Hindoestaanse gerecht wordt zoals bekend geserveerd met een deegpannenkoek, aardappelen, kousenband, ei en gele erwten. Je kunt er verschillende soorten vlees bij krijgen, maar de kippenpoot is het meest gangbaar. Traditie is roti met de handen te eten, wat wij uiteraard ook deden.

De roti smaakte fantastisch! Al pratend over de uitstapjes die we in Suriname hebben gemaakt, de gekke gebruiken, de mooie natuur, de grappige taal en niet te vergeten, de heerlijke temperatuur, aten we onze saoto en roti. We waanden ons werkelijk weer in Surinaamse sferen.

Ook wanneer je niets met Suriname hebt, raad ik je aan om bij dit restaurant te gaan eten. Overheerlijk en tegen een zeer goede prijs! Samen hebben we een voor- en een hoofdgerecht gegeten en de totaalprijs, inclusief drinken, was 27 euro. Top! Met roti tot aan de ellebogen verlieten we voldaan het restaurant. Heel gauw weer!

Njang switi, oftewel: eet smakelijk!

Voor meer informatie: www.lalla-rookh.nl