Cirque du Soleil: uniek spektakel

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Icarus raakt helemaal in de ban van het exotische wezen La Promise, gespeeld door de mooie Russische Irina Naumenko. Ze hoort al vier jaar bij het circusgezelschap en haar specialiteit is dat ze zich in de meest vreemde houdingen kan manoeuvreren, een echt slangenmens dus! Als Icarus haast letterlijk in het bos vol exotische wezens valt, begint voor de jongen met de prachtige witte vleugels een herontdekking van het leven.

Op 14 maart is het mijn beurt om de betoverende show te zien. Met een grote groep bezoeken we de show die ik volgens mijn moeder één keer in mijn leven gezien moet hebben. Ik sleur mijn vriend mee naar de grote tent naast Amsterdam ArenA om de voorstelling te zien. De show is fantastisch. De mooie jongen met alleen maar een wit net om zich heen gewikkeld, komt uit het plafond en 'valt' neer op de grond. Magische wezens trekken zijn aandacht en daarna verwonder ik me over de prachtige acrobatiek, muziek en bijbehorende kostuums.

Er zijn een aantal kenmerken van het traditionele circus overgebleven. Een tweetal, bestaande uit een goochelaar en een blonde blunderende assistente, maken grappen die nogal voor de hand liggen en stiekem ben ik blij als er weer acrobaten door de lucht vliegen. Twee mannelijke acrobaten zijn schaars gekleed: ze hebben alleen een onderbroek en een zwart korset aan. Het is even heel spannend wanneer het stel, zonder enige beveiliging en met alleen beschikking over een touw, over het publiek heen vliegt. Ook zie ik wezens die veel weg hebben van Pokémon, maar dan nog origineler.

Deze nieuwste show van Cirque du Soleil heet Varekai. Dat betekent 'waar dan ook' in het Romani, de taal van de nomaden. De show is een eerbetoon aan de nomadische ziel van de zwervers, maar het is ook een eerbetoon aan de kunst van de circustraditie. De eerste voorstelling vond in 2002 plaats en wegens succes is Varekai in Nederland met twee weken verlengd.

De voorstelling Varekai van Cirque du Soleil is van 29 februari tot en met 4 mei te zien in de grote witte tent naast Amsterdam ArenA. Voor meer informatie en kaartverkoop kun je naar deze website gaan.