Quick-self-help-guide: Kies je studie

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Maar geen paniek: deze quick-self-help-guide gaat er voor zorgen dat je blijft drijven tussen alle informatie zonder jarenlang zwemles.

Een studie kiezen is waarschijnlijk één van de moeilijkste keuzes in je leven. Als je jong bent, lijkt het allemaal erg gemakkelijk: 'Als ik later groot ben, word ik dierenarts' of 'Ik word later profvoetballer'.
Het kiezen van een studie komt vaak bedreigend over, omdat het invloed heeft op de rest van je leven. Dat valt echter heel erg mee: je kunt wisselen van studie of je kunt bijvoorbeeld een tweede studie gaan volgen. Dus als je leraar bent, maar je denkt dat je toch veel beter bent als journalist, dan houdt niet veel je tegen om je droom te verwezelijken.

Toch kost dit geld en veel moeite, dus is het veel handiger om maar meteen even goed te kiezen, zodat je niet eerst een paar jaar voor een klas met vervelende, klierende pubers hoeft te staan. Dus: sla deze quick-self-help-guide op in je hoofd en jij volgt straks echt de studie die je leuk vind!

Wat vind je leuk?
Ga bij jezelf na wat je leuk vindt: over welke onderwerpen lees je graag iets in een tijdschrift? Welke hobbies heb je? Waar ben je goed in? Een studie (en later ook je baan) is alleen leuk als je geïnteresseerd bent in het onderwerp. Je kunt wel Frans gaan studeren, maar als je geen woord Frans verstaat en al kriebels krijgt van de gedachte aan de Eiffeltoren, dan zul je niet ver komen.
Wees wel realistisch: van elke hobby kun je je beroep maken, maar is dat ook wat je wilt? Veel hobby's vallen in een beroepscategorie waarbij niet veel zekerheid is. Daarnaast moet je je afvragen of een hobby nog steeds zo leuk is als je er elke dag mee bezig moet zijn.
Wees ook eerlijk tegen je zelf: waar liggen je talenten? De perfecte studie is namelijk de combinatie tussen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Luister niet naar je vrienden
Je vrienden zijn belangrijke personen in je leven en meestal geven zij het beste advies dat je je maar kunt wensen. Maar níet als het om studies gaat. Maak nooit de fout om te gaan doen wat je beste vriend(in) ook gaat doen, alleen maar zodat jullie samen kunnen gaan studeren. Zoals ik al zei: een studie waarin je niet echt geïnteresseerd bent, zal je niet lang boeien en dan kan de vriendschap je ook niet helpen.
Ga daarnaast niet af op de reputatie die een opleiding heeft bij je klasgenoten. Er zijn nou eenmaal bepaalde opleidingen in die niet het meest flitsend zijn, maar laat je daarvan niet weerhouden. Onthoud dat het jouw keuze is, niet die van hen.

De mening van je ouders
Hecht waarde aan de mening van je ouders. Zij denken realistisch, kunnen relativeren en kennen jou door en door. Maar ook hier: bepaal je opleiding zelf! Jij moet vier jaar lang de studie doen, niet zij. Vraag je ouders om advies: zij behouden je van onlogische en rare keuzes en zij weten precies wat jouw goede en slechte eigenschappen zijn. Zij weten dus ook dat als jij nogal slordig bent, je misschien beter gaan arts kunt worden, omdat het risico op rondslingerende instrumenten in andere mensen erg groot is. Neem je ouders dus ook mee naar informatiedagen; vaak stellen ouders slimme vragen en kijken ze door hippe studenten en leuke hebbedingetjes heen.

De wereld is groot
Richt je niet op één opleiding. Als je denkt dat je dé opleiding gevonden hebt, richt je dan nog op minstens vier andere opleidingen. Wees er zeker van dat er geen concurrentie is voor jouw studie. Als je je op één opleiding blijft richten, mis je misschien hele leuke opleidingenen die ook het overwegen waard zijn. Houd je ogen wijd open en maak geen overhaaste beslissingen.

Maak kennis
Met de opleiding, de studenten, de stad... Het is belangrijk dat je precies weet waar en wat je gaat studeren. Een opleiding kan op internet nog zo leuk klinken, de school kan heel erg tegenvallen. Misschien vind je het type mensen niet leuk, het gebouw of misschien wel het eten in de kantine. Deze dingen lijken misschien niet het meest belangrijk, maar geloof me, ze zijn even belangrijk als de opleiding die je gaat doen. Bedenk dat je de opleiding minstens vier jaar moet volgen, en vier jaar lang in een lelijk gebouw zitten in een stad die je niet leuk vindt, is geen pretje. Realiseer je dat er ook ontzettend grote verschillen zijn tussen verschillende scholen en universiteiten en dat overal op een andere manier les wordt gegeven. Het is erg belangrijk dat je ergens terechtkomt waar je je thuis voelt.
Ga ook zeker naar verschillende meeloopdagen / verdiepingsdagen en praat met studenten. Het liefst tijdens meeloopdagen in plaats van open dagen. Dan zijn studenten veel eerlijker. Daarnaast maak je dan echt kennis met de opleiding door het volgen van lessen en dan valt er gewoon niet veel te verdoezelen.

Kies bewust
In het hoger onderwijs (HBO/WO) worden bijna alle opleidingen op beide niveaus gegeven, dus maak een bewuste keuze tussen het HBO en de universiteit. Dit geldt voornamelijk voor mensen met een VWO-diploma, maar ook mensen met een HAVO-diploma moeten hier goed over nadenken. Het is namelijk altijd mogelijk om na je HBO nog naar de universiteit te gaan.
Het niveau op HBO is niet persé lager dan op een universiteit. Na vier jaar heb je een bachelor diploma en dat weegt even zwaar als een bachelor-diploma van de universiteit. Het verschil zit hem in de manier van studeren. HBO is veel meer praktijkgericht, terwijl een universitaire opleiding een wetenschappelijke opleiding is, wat betekent dat er veel meer theorie en onderzoek bij komt kijken. Niet iedereen is geschikt voor een theoretische opleiding en wees dus eerlijk tegen jezelf!

Relax baby
Maak je vooral niet te druk om je studiekeuze. Neem de tijd en denk er rustig over na. Grijp de mogelijkheden die er zijn en bezoek dus open dagen en meeloopdagen. Praat met je ouders en zoek informatie op internet. Maak gebruik van de mogelijkheid die sommige scholen bieden: e-mailen met een student. Het kiezen van een studie is belangrijk; dus maak gebruik van alle mogelijkheden en volg je hart. Dan komt het vast en zeker goed!

Handige sites:
http://www.schoolweb.nl/
http://www.toekomstdossier.nl/
http://studeren.qompas.nl/
http://student.kennisnet.nl/studiekeuze

Testen:
http://www.fontys.nl/fit/welcome.asp
http://www.basicorange.nl/ssc/keuzetest1.asp




DiversityWorks is een nieuw carrière-evenement dat zich o.a. richt op hoogopgeleide vrouwen. Bezoek Diversity Works op 15 en 16 april 2008 in de Passenger Terminal Amsterdam.