Mama wil weer werken!

Werk & studie door Jet

Terwijl jouw kinderen elke dag braaf op school zitten, ben jij thuis het aan wassen, schrobben, strijken en... aan het BALEN! Dit is niet wat je wil in het leven! Je denkt terug aan die mooie tijd als werkende burger. Een tijd waarin je elke dag vroeg opstond, je gestreken mantelpakje aantrok en met opgestoken haren de deur uit liep om vervolgens de hele dag hard te werken op kantoor; dat klinkt je nu als muziek in de oren! Het is tijd voor verandering, je hebt een goed stel hersenen and you're not afraid to use them. Je gaat weer op zoek naar een baan! Maar in de praktijk blijkt dat het voor vrouwen niet zo gemakkelijk is om weer aan de slag te gaan. Daarom geeft Ze.nl 7 tips voor herintredende moeders.

Vraag jezelf eens af...
Voordat je begint met solliciteren is het slim om jezelf eens af te vragen wat je precies wil gaan doen. Kan je niet wachten om weer met je oude baan te beginnen of ben je misschien toe aan een nieuwe uitdaging in je leven?

Blijf op de hoogte
Probeer niet compleet op te gaan in je gezinsleven, maar blijf up-to-date. Gebruik de tijd die je thuis bent om vakbladen te lezen, op de hoogte te blijven van nieuwe trends, cursussen te volgen en contact te houden met collega's. Dit komt zeker te pas om je weer gaat solliciteren.

Blijf actief
Omdat je geen vaste baan hebt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je duf thuis moet gaan zitten. Meld je aan bij een vrijwilligersorganisatie of een sportclub! Zo blijf je jezelf ontwikkelen...

Vraag je partner om hulp
Vrouwen hebben (net als mannen) het recht om naast een gezin, een baan te hebben. Ben je bang dat je hele gezin in elkaar stort, zodra jij er niet meer elke dag bent om mama uit te hangen? Vraag dan je partner om hulp. Misschien kan hij (nu jij ook geld gaat verdienen) één dag per week voor de kinderen gaan zorgen?

Heropfrissing
Misschien ben je onzeker geworden en weet je even niet meer zo goed wat jij een werkgever te bieden hebt? Volg dan een korte opleiding of cursus om je verouderde skills weer op te frissen en om nieuwe skills te ontwikkelen. En vergeet niet hoeveel jij geleerd hebt van het ouderschap. Als moeder heb je leren organiseren, plannen, coördineren, analyseren etc. Deze skills wegen zeker op tegen de jaren dat je niet gewerkt hebt.

Netwerken
Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Laat werkelijk iedereen (familie, vrienden, buren, ex-collega's, klassenmoeders) weten dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan! Je kunt verschillende bedrijven aanschrijven, ook al zijn er op dat moment geen vacatures vrij. Ga ook eens langs bij een bedrijf om te informeren; laat je gezicht zien!

Werk als interim
Lukt het niet meteen om de baan van jouw dromen te vinden, kijk dan of je niet een tijdje aan de slag kunt als interim. Dit is een functie waarin je tijdelijk werk van iemand overneemt, totdat er een vaste vervanger gevonden is. Op deze manier kun je alvast werken aan je professionele en sociale vaardigheden terwijl je wacht op de baan die je echt wil.

Bron: Vacature.com
DiversityWorks is een nieuw carrière-evenement dat zich o.a. richt op hoogopgeleide vrouwen. Bezoek Diversity Works op 15 en 16 april 2008 in de Passenger Terminal Amsterdam.