Sonja Bakker, alsjeblieft niet!

Sport & gezondheid door Maresa

... ook mijn schoonouders één van haar boeken in huis haalden.

Braaf begonnen zij vervolgens hun dag met een crackertje, om de daarop volgende uren honger te lijden. Gelukkig zat er maar liefst een half pakje Evergreen op hen te wachten. Na een karige lunch en een stukje fruit kon het avondeten van start gaan. Tussen de blaadjes sla vond je enkele verdwaalde stukjes vlees. Met een beetje geluk stond er geen 'STRENG!' bij de rest van de avond, want anders ging je hongerig naar bed.

O, maar het werkt. Jazeker, mensen vallen ervan af. Zo ook mijn schoonouders. Sterker nog, er zijn duizenden mensen die met deze methode zijn afgevallen. Nee, laten we het beestje bij de naam noemen, zoals Sonja graag zegt. Laten we het Sonja Bakkeren omtoveren tot 'hongerdiëten'. Want dat is waar het op neerkomt.

De gevolgen van een hongerdieet zijn niet allemaal bekend, maar iedereen heeft op zijn minst gehoord van het jojo-effect. Omdat je lichaam door het crashdieet van Sonja niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat het op de spaarstand. Zodra er ook maar iets meer eten binnenkomt, of toch net dat ene stukje chocola, slaat het lichaam dat onverbiddelijk op als vet. En was dat niet net wat er met het dieet voorkomen moest worden?

Er zijn ook mensen die op gewicht blijven. Heel goed, zou je denken. Maar uit onderzoek is gebleken dat deze mensen na het crashdieet gemiddeld een hoger vetpercentage hadden dan daarvoor. Dat is niet iets wat je meteen ziet, dat merk je pas als je er last van krijgt. Oftewel: als het eigenlijk te laat is.

Sonja is van mening dat een vrouw met 1200 tot 1600 kcal per dag toe kan - op STRENGE! dagen zelfs met 800. Waar ze dit idee vandaan haalt? Ik weet het niet. Wel weet ik dat je, om met zo weinig calorieën toe te kunnen, de hele dag apathisch op bed moet liggen. En o wee als je je eten te enthousiast naar binnen werkt, dan verbruik je alweer te veel energie.

Dan tot slot een noot voor de mensen die al bezig zijn met Sonja of evengoed graag eraan willen beginnen: voeg toe. Pak het schema van het voedingscentrum erbij en voeg koolhydraten, vetten en eiwitten toe. Kijk wat je op een dag moet eten, gebruik het schema van Sonja als basis en breid dat uit met dingen als brood, tussendoortjes en wat extra's bij het avondeten. Het is de enige manier om gezond te Sonja Bakkeren. Een beetje van jezelf en een beetje van Sonja...