Onthou je dromen!

Ontspanning door Susanne

... spelen vadertje en moedertje in een zelfgemaakte tent. Je moeder komt binnen met een dienblad vol limonade en koekjes, maar zodra ze het dienblad neerzet veranderd alles in een veld met bloemen. Je rent de heuvel af en een knappe man à la Mr. Darcy komt je tegemoet rennen...

En dan word je wakker met een gelukzalig gevoel, tot je beseft dat je gewoon in je bed ligt en dat het maar een droom was.

Dromen, we doen het allemaal. En veel ook. We dromen zo'n twee uur lang en gemiddeld zes tot zeven keer per nacht, maar vaak vergeten we onze droom meteen als we wakker worden. Gelukkig kun je jezelf trainen om je dromen te onthouden, zodat je meer inzicht in jezelf krijgt, of gewoon omdat het leuk is om je droom te herinneren.

Zeg tegen jezelf dat je gaat dromen
Bedenk voor het slapen gaan dat je deze nacht gaat dromen en dat je die droom gaat onthouden. Sta open voor je droom.

Word rustig wakker
Blijf na het wakker worden nog een tijdje in dezelfde houding liggen, met je ogen dicht. Probeer nergens aan te denken en houd je hoofd helemaal leeg. Op een gegeven moment komt er een beeld van je laatste droom in je hoofd. Onthoud dat beeld goed en probeer je te herinneren welk beeld daarvoor zag. Zo spoel je je droom als het ware terug en kun je hem daarna weer in de goede volgorde afspelen.

Schrijf je droom op
Krabbel snel wat steekwoorden op een papiertje als je 's nachts wakker wordt van een droom. De volgende ochtend helpen deze woorden je een beetje als je je droom wil herinneren.

Bedenk wat voor emotie er bij je droom hoorde
De stemming waarin je wakker wordt, maakt het makkelijker om je droom te herinneren.

In een droomdagboek, dat je naast je bed hebt liggen, kun je al je dromen opschrijven en nalezen wanneer je maar wilt. Wie weet valt er na een tijdje wel een patroon in te ontdekken of droom je heel vaak hetzelfde.

Droom maar lekker vannacht!

Meer informatie over dromen: www.allesoverdromen.nl en www.droomcentrum.nl.

Geschreven door Susanne