Fins Lapland: wat een sprookje!

Reizen door Martine

... sprookjesachtig wit landschap kennen we hier vooral van kerstkaarten.

Voor degene die het niet kan verkroppen nooit meer een sneeuwpop te kunnen maken, is er een oplossing: een vakantie naar het hoge noorden. In Lapland valt iedere winter (hoewel ook steeds later) genoeg sneeuw om je te doen geloven dat je in een andere wereld terecht bent gekomen. En behalve sneeuwpoppen maken is er meer te doen!

Huskytocht
Wat je niet mag missen is een sledetocht waarbij je zelf de husky's en slede bestuurt. Je komt in gebieden waar je te voet niet snel komt en het enige geluid dat je hoort, zijn de honden die zich een weg banen door de sneeuw. Een gemiddelde tocht duurt twee uur, maar als je voor echt avontuur gaat, kun je ook een meerdaagse reis met de husky's maken. Je overnacht dan in trekkershutten.

Sneeuwscootertocht
Overal in Lapland zijn excursies te boeken waarmee je met een sneeuwscooter door het landschap trekt. In Kemi kun je een wel heel speciale tocht maken. 's Winters is het noordelijke deel van de Botnische Golf dichtgevroren en raas je met zo'n zestig kilometer per uur tussen kleine eilandjes door en kun je genieten van de mooiste uitzichten.


Prinsheerlijk slapen in een sneeuwkasteel
Natuurlijk kun je je na een geweldige dag in de sneeuw terugtrekken in de sauna, die ieder hotel heeft, om vervolgens op een warme hotelkamer in slaap te vallen. Maar als je de kans hebt, moet je eens een nacht in een sneeuwhotel gaan slapen. In Kemi kan dat in het Snow Castle, dat ieder jaar opnieuw uit sneeuw en ijs uit de Botnische Golf opgebouwd wordt. Behalve twintig kamers (waaronder ook een bruidssuite en groepskamers) heeft het hotel een ijsbar en -restaurant en een openluchtpodium waar regelmatig optredens zijn. De overwegend blauwe verlichting versterkt de toch al sprookjesachtige sfeer van het bouwwerk. Van de kou heb je geen last: hoewel het gemiddeld -5 graden is in het hotel, voelt bij het ontwaken alleen je neus wat koud!

Wintersport
Als je meer wilt dan wandelen, kun je overal in Lapland ook langlaufen. In de noordelijkere gebieden kun je skiën of snowboarden, bijvoorbeeld in Ylläs en Levi (waar zich overigens ook een sneeuwkasteel bevindt).

Reisinfo
Oké, tijd voor actie nu! Pak je koffer, skibroek, lange onderbroeken en snowboots en boek die onvergetelijke reis! Bijvoorbeeld via één van de volgende sites:
www.buroscandinavia.nl
www.askja.nl
www.djoser.nl
www.lapland-travel.nl
www.greenseat.nl