Grand Canyon; een wereldwonder!

Reizen door Redactie Ze.nl

...dit ruige adembenemende natuurfenomeen nauwelijks tot uitdrukking brengen. Nee, hiervoor moet je afreizen naar Noord-Amerika, naar de staat Arizona.

In het noorden van deze staat, tref je de ongeveer 435 kilometer lange kloof aan met de naam 'Grand Canyon'. Dit is een van de oudste natuurparken van Noord-Amerika dat vanaf 1919 bestaat.

Het werk van een rivier
De Colorade River heeft er gedurende miljoenen jaren voor gezorgd dat deze kloof nu een diepte heeft van 1600 meter en een breedte van 1.8 tot 29 kilometer. Ja, ik hoor je denken 'een rivier is alleen verantwoordelijk voor het uitslijten van deze diepte.'

Deze rivier is geboren omdat regen en sneeuw afkomstig uit de Rocky Montains een weg moesten vinden naar de zee. De relatief zachte wanden boden geen weerstand tegen de Colorado River, waardoor door eroderende krachten van water, wind, zon en vorst de Canyon steeds dieper en breder werd. Nu heeft het water de hardere en meer bestendige lagen graniet en leisteen op de bodem van de Canyon bereikt. Door de schurende werking van het slib en meegenomen rotsstukken, slijt de rivier zich steeds dieper in het gesteente. Dit proces zal blijven doorgaan tot de bedding van de rivier even hoog is als de zeespiegel.

Het kleurenspel in de huidige overweldigende Canyon, variërend van donkerrood, geel, zwart tot rood met witte strepen, zorgen met een bepaalde stand van de zon voor een schitterend schouwspel dat je letterlijk de adem doet benemen. De twee bekendste uitzichtpunten zijn de North en South Rim.

Vanaf maart dit jaar is er een glazen brug geopend dat je nog meer de indruk geeft van de diepte van dit natuurverschijnsel en je laat genieten van de grillige vormen en rotspartijen.

Het klimaat is sterk afhankelijk van het uitzichtpunt dat je kiest en hoe ver je afdaalt naar beneden. De beste reistijd is overigens vanaf half april tot en met eind oktober.

Reis- en verblijftips
Een suggestie is om vanuit Nederland te vliegen naar de stad van pracht en praal Las Vegas en dan als excursie naar de Grand Canyon af te reizen. Een rondvlucht per helikopter boven de Canyon is aan te bevelen. Vanuit de 'South Rim', kun je nog meer excursies boeken zoals; afdalen met een ezel, diverse wandeltochten, paardrijden in de kloof.

Vanuit Las Vegas kun je naast het zien van de Grand Canyon, genieten van helemaal niets, of te wel 'Death Valley', waar good-old westernster John Wayne menig film heeft opgenomen en waar in het verleden diverse kernproeven zijn uitgevoerd. Macabere gedachte wel, maar het zien van zoveel wit zand alleen, kortom zo weinig eigenlijk, geeft een apart gevoel. Een aanrader! Let wel dat het in de zomermaanden juli en augustus bloedheet is. Temperaturen kunnen oplopen tot 58 graden. Dit is een van de heetste plekken op aarde.

Door het natuurbezoek te combineren met verblijf in de gekste stad van de wereld besef je door het sterke contrast dat er meer is tussen hemel en aarde.

Geschreven door Silvia