Originele Barcelona-trip

Reizen door Redactie Ze.nl

1. Chocolademuseum
Kun je de schilderijen van Picasso inmiddels wel dromen en wil je niet nog een keer naar het MACNA? Barcelona heeft nog een, wat minder cultureel verantwoord, maar wel superleuk museum: el Museo de Ciocolata! Je entreekaartje bestaat uit een heerlijke chocoladereep, om op te knabbelen terwijl je een reis door de geschiedenis van het bruine goud maakt. Verschillende toppatisserieën werkten mee aan de vele beelden van chocolade en marsepein die het museum herbergt. Het draakje van Gaudí, de Sagrada Familia, kastelen, ridders en zelfs Bob Esponja: ze zijn hier allemaal te vinden. De kookliefhebbers onder ons kunnen tevens workshops boeken in het aangrenzende chocoladeatelier.

Wie honger heeft gekregen van het zien van al dat lekkers, kan losgaan in de museumwinkel met vitrines vol stapels prachtige bonbons. Overigens moet je het zeker niet bij het Chocolademuseum laten. Dat staat namelijk in dé hipste wijk van Barcelona, El Born. Met superveel leuke boetiekjes, cafeetjes en restaurantjes, zoals het beroemde dessertrestaurant El Sucre, waar de diehard zoetekauwen de dag in stijl kunnen afsluiten.

2. Limousine huren
Reizen met een bonometrokaart? Mee op de fietstaxi? Allebei snel en goedkoop, maar wie echt een bijzondere rit wilt, huurt gewoon een limousine af. Ben je met een groep van acht, dan kan dat al voor 60,-, inclusief een fles cava. Eén tot anderhalf uur tuf je stapvoets vanaf de Sagrada richting Ramblas, om bij je favoriete restaurant of club voor de deur te worden afgezet. En die mensen maar kijken welke celeb er nu weer in aantocht is. Reserveren kan op www.barcelona.com/limousine_tour.

(Verplaats je je vanwege je budget toch liever per metro, stap dan eens uit op Liceu (L3, Linea Verde). Dit station is vorig jaar geheel vernieuwd en is een soort ondergrondse Ramblas, met overal op de muren symbolen en kunst die verwijst naar de beroemde straat.)

3. Strand
Toegegeven, Barceloneta verveelt nooit. De leuke strandtentjes, de mooie boulevard, uitwaaien op de pier, vanaf een bankje kijken naar de skatende, fietsende of joggende voorbijgangers... Maar wil je toch eens wat anders, pak dan gewoon de trein! Comfortabel, snel en goedkoop. Voor drie euro enkele reis zit je al, net als de rich and famous, in het kleinschalige Casteldefells, het authentieke Vilanova i la Geltrú  of de gezellige badplaats Sitges. En wie houdt van flink stappen en feestende landgenoten is binnen een uur in populaire stranddorpen als Pineda, Malgrat of Calella.

Wie liever in Barcelona blijft en eens wil zien waar de lokale bewoners naar het strand gaan, kan wat verder noordwaarts gaan en een kijkje nemen bij de stranden van Bogatell en Llevant (metrohalte Poble Nou, L4).

4. Montserrat
De Montjuic kent iedereen. Het kasteel, Olympisch stadion en het kabelbaantje over zee richting de haven zijn dan ook allemaal zeker de moeite waard. Maar wie de groene berg al eens heeft bezocht en tijd over heeft, moet zeker eens de bus nemen richting die andere berg: Montserrat. Daar vind je spectaculaire bergtoppen om te beklimmen, een prachtig elfde-eeuws klooster en een museum met werk van heren als El Greco, Picasso en Dalí. Montserrat is bereikbaar vanuit Barcelona met de trein en/of een kabelbaantje. Voor meer info: http://www.abadiamontserrat.net.

5. Sala de Montjuic
Films zijn in Spanje meestal nagesynchroniseerd, en hoe goedkoop de kaartjes ook zijn, maar weinig Ze's zullen blij worden van een Spaans sprekende Rob Pattinson of Jennifer Aniston. Zo niet bij festival Sala de Montjuic. In deze openluchtbioscoop worden de films in hun oorspronkelijke taal getoond en Spaans ondertiteld. Kaartjes kosten vijf euro en het programma wordt van tevoren aangekondigd op de website. Wie niet in het gras wil zitten, kan ook voor een paar euro een stoeltje reserveren. Vertoond worden zowel klassiekers (A Clockwork Orange), art house films (La Clase) als de grotere Hollywoodproducties (Revolutionary Road). Zie http://www.salamontjuic.org voor meer informatie.

Tip: Kijk voor andere film- of muziekfestivals op internet of haal bij de oficina de turismo één van de gratis uitgaanskrantjes. Vooral in de zomer barst het in Barcelona van de openluchtoptredens!

6. Colonia Güell
In Parc Güell en rond de Sagrada Familia kun je vaak over de hoofden lopen. Maar het andere project van Eusebi Güell en Antoni Gaudí, Colonia Güell, is veel minder bekend. Het complex is een soort dorpje, met onder meer de voorloper van de Sagrada Familia, een kerk ontworpen door Gaudí. Daarnaast zijn er een theater, boerderij en wijnkelders te bezichtigen. Wel wat verder van de stad. Zie http://www.coloniaguellbarcelona.com.

7. Mercat Santa Caterina
Mercat de la Boqueria nabij de Ramblas met de vele kraampjes is een hele belevenis: slagers bieden op houten tafels hun vlees aan, toeristen schieten kleurrijke plaatjes van de stapels fruit, groente en kazen en er is zo veel verse tapas als je maar wilt. Maar heb je Boqueria al meerdere keren gezien of vind je het er toch wat te druk, dan zijn er nog veel meer leuke markten. Bijvoorbeeld Mercat Santa Caterina in de wijk El Born. Onder een golvend, mozaïeken dak staat van maandag tot zaterdag een Catalaanse versmarkt à la 2010, inclusief restaurant waar je zo kunt aanschuiven voor de lunch.

8. City Game
Stadswandelingen met gids? Saai! Je leert Barcelona op een heel andere manier kennen met een city game. Gewapend met je mobiele telefoon achtervolg je een virtuele gangster door de smalle straatjes van El Gótico. Het spannende achtervolgingsspel duurt zo'n twee uur en is bedoeld voor een groep van acht tot zestien personen. Prijs vanaf 28 euro. Kijk voor meer informatie op www.gpscitygames.com.


Liever niet in de stad verblijven, maar wel de stad Barcelona beleven en daarnaast genieten van rust, sfeer en al het moois dat Catalonië te bieden heeft? Klik hier!