What to do met je after-vakantiedip?

Reizen door Eline

Hoewel de meeste mensen op reis gaan om uit te rusten, te genieten van al het moois dat het vakantieland te bieden heeft en geïnspireerd te worden door vreemde culturen, gaan een hoop mensen ook op reis om even afstand te nemen van het gewone dagelijkse leven. Misschien zelfs wel om de 'sleur' te ontvluchten. Het thuiskomen na een mooie reis kan je het gevoel geven dat je nooit bent weggeweest. Ook al ga je voor een week of acht maanden, dat gevoel heeft iedereen wel eens als je terugkeert van een reis. Je komt dan namelijk weer in die vertrouwde omgeving, met de bekende mensen, de gewone dagelijksheden en, help!,  je baan of studie. Zeker wanneer je geen plezier (meer) haalt uit je werk kun je na je vakantie niet met een lekker gevoel weer naar kantoor gaan. Het contrast van het luie leventje tijdens je vakantie en het stressgevoel van 'weer moeten' als je thuis bent is heel groot.

Afgelopen jaar ben ik vijf maanden op reis geweest en dat was één van de mooiste periodes in mijn leven tot nu toe. Ik heb prachtige landen gezien, nieuwe culturen ontmoet en stilgestaan bij mijn eigen leventje en hoe ik dat wil indelen. Uit mijn reis heb ik dus een hoop inspiratie gehaald. Maar toen ik terugkeerde naar Nederland en het huis dat ik voor bijna een half jaar vaarwel had gezegd, kwam opeens een onbestemd gevoel opzetten. Mijn mooie reis was voorbij waar ik zo lang naartoe had geleefd en al die ervaringen moest ik een plekje gaan geven. Daarnaast moest ik mezelf vooral ook opladen om weer aan de slag te gaan.

De tips die hieronder volgen om van dat nare after-vakantiegevoel af te komen hebben voor mij geholpen en zijn vooral niet wetenschappelijk of therapeutisch voorgeschreven. Voor iedereen is het weer even wennen om thuis te komen na je vakantie en het dagelijkse leventje weer op te pakken. Daarbij kunnen deze tips je helpen. Toch moet je wel opmerkzaam blijven dat je niet te lang in je dip blijft zitten. Wanneer dat het geval is, moet je zeker hulp zoeken, door er over te praten met mensen die je kunnen helpen (of dat met je moeder of met je dokter is, dat ligt aan jou). Gelukkig kunnen deze paar tips je ook al helpen dat nare gevoel kwijt te raken. Je moet namelijk vooral terugdenken aan die geweldig mooie reis die je hebt gemaakt!

Ga praktisch met je vakantie/reis om
Je reis is voorbij, je bent weer thuis. Klaar. En nu komt het leuke: de herinneringen ophalen! Dat kan door heel simpel je foto's te laten afdrukken of online een fotoboek te maken. Doe dat zo snel mogelijk na je reis, wanneer je herinneringen nog vers zijn en je nog weet hoe dat ene kerkje heette of wat je at in dat leuke restaurantje. Heb je heel mooie foto's dan kun je die uitvergroten en inlijsten. Je eigen (foto)kunsten aan de muur zijn toch de leukste plaatjes om naar te kijken? En je kunt je vrienden de ogen uitsteken met jouw fotografische talent! Wat ook erg leuk is, is een plakboek maken van al je foldertjes, treinkaartjes, vliegtickets of restaurantmenu's die je in je koffer of backpack hebt gepropt. Plak ze in een groot boek en schrijf er leuke teksten bij. Door zo praktisch met je reis om te gaan wordt het weer even tastbaar. Daarnaast is het blijvend, want op elk moment kun je jouw fotoboeken of plaksels erbij pakken, laten zien aan je familie en vrienden of er gewoon zelf lekker doorheen bladeren.

Wees actief!
Blijf niet bij de pakken neerzitten, maar ga aan de slag. Dat betekent: sporten! Door te sporten verwerk je emoties, verbetert je conditie (weg vakantiekilo's!) en voel je je gezond. Zoek een sport uit waar jij je het lekkerst bij voelt, of wat je aan je vakantie doet denken. Heb je bijvoorbeeld veel gezwommen, schrijf je in voor cursussen in het zwembad of duikschool. Ben je veel aan de wandel geweest, ga hardlopen of cardio doen. Belangrijk is dat je een sport doet waar jij dat goede gevoel van krijgt!

Stel jezelf doelen
Op vakantie stel je jezelf vaak een aantal doelen. Minder snoepen, meer sporten, een andere baan zoeken, meer genieten van het leven. Maak die doelen waar als je terugbent! Hoe lastig dit soms ook is. Toch helpt het als je na je vakantie naar iets toe gaat werken. Zo ben ik na mijn reis begonnen met hardlopen omdat ik tijdens mijn reis me dat had voorgenomen. Inmiddels heb ik mijn eerste 10 kilometerrun gerend en train ik 3 keer per week. Ga op zoek naar die ideale man als je het zat bent om single te zijn. Of maak het juist uit met je relatie als je vrij wilt zijn. Ga wat vaker bij je ouders op bezoek, of schilder je huiskamer geel. Heb je het niet meer naar je zin op je werk, onderneem stappen! Praat met die nare collega, ga in onderhandeling met je baas over salarisverhoging of, heel rigoureus, stop met je baan. Als jij iets anders wilt doen, moet jij degene zijn die de eerste stap zet.

Praten helpt
De meesten in je omgeving weten niet wat jij tijdens je reis hebt meegemaakt, dus is het erg leuk met hen te praten over je reis. Laat hen foto's zien en deel je ervaringen. Maak ze enthousiast om (samen wellicht) naar die bestemming te gaan en geef ze tips en trucs. Dit stukje emotionele verwerking is erg belangrijk om voor jezelf je vakantie af te sluiten. En om stiekem al na te gaan denken over je volgende reis!

Onthoud dat aan je reis een einde komt. Maar onthoud ook dat je reis iets is om van te genieten, ook als je weer terug bent in Nederland. Doe er wat mee, vergeet je mooie ervaringen niet, maar blijf er niet te lang in hangen.

Veel vakantieplezier!