How to Weblog?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

... moeders schrijven steeds meer op het web hoe ze zich voelen en wat voor een schattige actie hun oogappel vandaag weer had. Naast dat het een vorm van exhibitionisme is - want je deelt toch vrijwillig je hele leven met de wereld - is het ook een manier van jezelf uiten. En dan niet in de vorm van een verzonnen verhaal, maar in de vorm van jouw leven - soms wat aangedikt - van de dingen die jou bezig houden.

Het schrijven van een dagboek is natuurlijk niet nieuw, maar dit online publiceren bestaat pas officieel sinds 1994. De term weblog is in 1997 bedacht en dus in feite nog een heel jong woord. In eerste instantie begon het als een dagboek waarin nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen op het web werden bijgehouden, maar tegenwoordig gebruiken de meeste mensen het als een uitlaatklep voor hun gevoelens en gedachten.

Met dit artikel wil ik jullie een beetje wegwijs maken in de wereld van het 'bloggen' en misschien wel op het idee brengen om een eigen weblog te beginnen: over je eigen leven, je kinderen, je hobby of misschien wel over het glamour leven van Gerard en Gordon.

 

 

 

 

 

 

 


Weet waar je moet beginnen

Er zijn tientallen mogelijkheden om met een weblog te beginnen. Talloze websites bieden de gratis mogelijkheid aan om een blog te beginnen. Deze blogs zijn meestal gemakkelijk te publiceren en te onderhouden, en je bent eigenlijk altijd verzekerd van een stabiele basis. Voorbeelden hiervan zijn Wordpress.com, Livejournal.com, Blogger.com of Blogspot.com. Zelfs op je Hyves en hier op Ze.nl kun je tegenwoordig een weblog bijhouden. Daarnaast bestaat er altijd de mogelijkheid om een eigen domeinnaam webruimte te kopen, en daarop een weblog te beginnen. Dit kost je elk jaar of elke maand geld, en je moet je afvragen of je dit er voor over hebt. Met een eigen domein heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden, maar daarnaast kost het dus wel geld, en ben je meer tijd kwijt met het installeren en onderhouden van je weblog.

Weet voor wie je schrijft
Je schrijfstijl en de inhoud van je weblog worden grotendeels bepaald door het publiek waarvoor je schrijft. Schrijf je voor je eigen vrienden om hen op de hoogte te houden van je belevenissen in het buitenland? Wil je mensen uit je vakgebied informeren over de nieuwste ontwikkelingen? Of wil je misschien wel gewoon je belevenissen op het web zetten die voor iedereen te lezen zijn? Zodra je je doelgroep bepaald hebt, moet je hieraan de inhoud van je weblog aanpassen maar ook je schrijfstijl. Straattaal en inside jokes zijn mogelijk als je een weblog voor je vrienden schrijft, maar het is niet de beste manier om een zakelijkere weblog te schrijven over nieuwe ontwikkelingen of producten.

Weet hoe je je weblog moet presenteren
Hoewel er natuurlijk geen reglement in de weblog wereld bestaat, in ieder geval geen officieel document, bestaan er toch tientallen ongeschreven regels op basis waarvan een weblog 'beoordeeld' wordt door andere webloggers. Een duidelijke nette layout is een pré. Natuurlijk mag je zelf weten hoe je je weblog vormgeeft, maar haal de aandacht vooral niet van de inhoud af. Dus geen rode letters op een gele achtergrond of tientallen bewegende plaatjes om de tekst heen. Verder vinden veel lezers het belangrijk -zeker in het geval van een persoonlijke weblog- als ze een basisidee hebben van de schrijver van de weblog. Dus maak een leuke 'over mij'-pagina en maak mensen nieuwsgierig naar jou, dan komen ze veel eerder terug om meer verhalen van jou te lezen!

Weet wat je schrijft
Ondanks dat een weblog natuurlijk je eigen kunstwerk blijft, en je natuurlijk er je geheel eigen draai aan kunt geven, is het wel van belang dat mensen je weblog ook interessant vinden. Tenminste, als je schrijft met de bedoeling om (veel) terugkerende lezers te krijgen die ook reacties achterlaten op jouw schrijfsels. Vooral mensen met een persoonlijke weblog gaan hier nog wel eens de mist in. Niemand is geïnteresseerd in de boodschappen die je vandaag gedaan hebt, tenzij je iets leuks/spannends hebt meegemaakt tijdens dit boodschappen doen. Ook interesseert het eigenlijk niemand hoe saai je werk of lessen vandaag waren, tenzij je er een leuke draai aan hebt gegeven. Zonder een compleet leven te verzinnen, kun je wel een leuke draai aan je belevenissen geven of ze een beetje aandikken, binnen grenzen natuurlijk. Het gaat erom dat je weblog het waard is om naar terug te komen, en mensen zijn op zoek naar leuke, spontane, spannende levens en niet naar het zoveelste levensverhaal van een dertien-in-een-dozijn persoon.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en dat ik twijfelende mensen over de drempel heb getrokken om ook te gaan bloggen. Het is gewoon een hartstikke leuke bezigheid en het is weer eens wat anders dan slechts in je hoofd je dag te verwerken.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op allerlei aspecten die komen kijken bij het schrijven van een weblog, zoals privacy en populariteit.

Als er mensen zijn met een eigen weblog, of mensen die nu met een weblog gaan beginnen: post je link hier! Ik ben heel benieuwd!

Geschreven door Sanne