Seksslavinnen

De maatschappij door Jet

Je bent jong, je hebt een droom. Samen met je vriendje reis je af naar Nederland met de hoop op een beter leven. Er is vertelt dat je aan de slag kunt als serveerster, dat je een goed salaris krijgt en je hoopt dat je na een aantal maanden werken misschien kunt beginnen aan een studie.
Twee weken na aankomst verkoopt je vriendje je aan een pooier. De man pakt je paspoort af en sluit je op. Hij dwingt je om seks te hebben met andere mannen. Maar je weigert. Nadat hij je bont en blauw heeft geslagen en herhaaldelijk je familie heeft bedreigd, besluit je toch om op zijn wensen in te gaan. Dag in dag uit heb je seks met vreemde mannen. Soms wel 20 op een dag. Je voelt je vies en alleen, je kunt geen kant op. Weg leven. Weg droom.

De slavernij van de 21ste eeuw

Elk jaar worden wereldwijd tussen de 2 en 4 miljoen mensen verhandeld. Dit zijn in de meeste gevallen meisjes en vrouwen die gedwongen worden als seksslavin te werken. Vrouwenhandel, ook wel human traffic genoemd, is big business en is nu de op twee na winstgevendste criminele activiteit in de wereld, na illegale drugssmokkel en wapenhandel. Naar schatting wordt er jaarlijks tussen de 7 en 13 miljard dollar aan mensenhandel verdiend.
De slachtoffers zijn niet dom. Veel van hen hebben een universitaire opleiding gehad. Ze hebben verschillende achtergronden. Maar één ding hebben ze gemeen. Ze missen iets in hun leven. Dat 'iets' kan geld zijn, maar ook een uitdaging en soms ook gewoon een gevoel. Ze hopen op een beter leven en ze denken dat ze dat ergens anders sneller en beter kunnen krijgen.
Dan zijn er de wervers. Deze mensen zijn continu op zoek naar nieuwe slachtoffers die ze kunnen misleiden en gebruiken. Wervers zijn vaak hele gewone betrouwbare mensen. Het kan een vriendelijke kennis zijn, een buurvrouw, een oom, een vriendinnetje uit je klas of zelfs je eigen vader. Het draait hen allemaal om geld. Deze mensenhandelaren beloven je van alles. Een baan als serveerster of au pair. Of ze beloven je een spetterende carrière als model! Heb je geen geld om te reizen en geen geldige reisdocumenten? Geen probleem, dat lossen zij wel op voor je. Ze plaatsen valse advertenties over niet bestaande bedrijven die fantastische kansen bieden. En ze zijn op zoek naar JOU!

Een nachtmerrie

Eenmaal aangekomen in het land van bestemming worden de meisjes overhandigd aan een pooier. Dan begint de nachtmerrie pas echt. Vanaf dat moment verliezen de meisjes al hun rechten als mens: vrijheid van beweging, vrijheid van keuze, vrijheid over eigen lichaam en geest. Ze worden een bezit en ze kunnen geen kant meer op.
Maar waarom doen de vrouwen hieraan mee? Ze kunnen toch gewoon nee zeggen en naar de politie gaan? Was het maar zo gemakkelijk. De vrouwen worden geslagen en verkracht, net zolang totdat ze doen wat de handelaren zeggen. Ook worden de familieleden van het slachtoffer bedreigd. Vraag je eens af wat jij zou doen in deze situatie. Je hebt paspoort meer, geen geld, geen eigenwaarde. Je wilt dolgraag naar je familie, maar je durft niet. Want als je zou vluchten dan wordt je hele familie uitgemoord en dat wil je toch niet op je geweten hebben?
Sommige vrouwen durven wel aangifte te doen, maar worden na de rechtszaak teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen. Daar staan vaak handlangers van de oude 'werknemer' haar weer op te wachten. De meisjes zitten in een diep dal waar ze niet meer uit kunnen komen.

MTV neemt actie!

MTV wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen vrouwenhandel en presenteert daarom de documentaire Inhuman Traffic. In deze fascinerende en schokkende documentaire neemt Angelina Jolie ons mee naar de wereld van de vrouwen en meisjes die worden verhandeld om in Europa seksueel te worden uitgebuit. Klik hier om Inhuman traffic te bekijken.

'De campagne is opgezet nadat voor het WK voetbal in Duitsland vorig jaar berichten waren verschenen dat vrouwen uit Oost-Europa in Duitsland werden verhandeld om de feestgangers te plezieren,' vertelt een woordvoerster van MTV.

Naast de documentaire zendt MTV ook de tiendelige serie Matroesjka's uit, die volgens MTV ook door Amnesty International in Oostbloklanden wordt gebruikt als voorlichtingsmateriaal. De serie gaat over een groep Belgische vrouwenhandelaren, die meisjes uit Litouwen via Cyprus naar België en Nederland brengen. Om ze daar vervolgens in stripclubs te laten werken. 'Matroesjka's' is vanaf maandag 5 november om 23.00 uur op MTV te zien.

Ook zendt MTV verschillende korte filmpjes uit om dit verschrikkelijke onderwerp onder de aandacht te brengen.

Neem jij ook actie?

Elke dag opnieuw worden er honderden meisjes en vrouwen mishandeld, gedwongen en uitgebuit. Ben jij daar ook zo kwaad over? Kijk op de website van MTV Exit en kijk wat jij hieraan kunt doen!

Geschreven door Jet