Een tweede leven

De maatschappij door Jet

Wat is second life precies?
Second Life is dus een virtuele wereld. In deze wereld creëer je je eigen karakter, ook wel avatar genoemd, precies naar jouw wensen. Ben je in real life klein en dik. Dan ben je in second life lang, slank, blond en sexy. Je kunt zijn wie je maar wilt zijn. Door middel van je avatar beweeg je je door deze wereld heen. De ene dag spreek je af met vrienden bij het zwembad en gaat daarna dansen in een discotheek. De andere dag volg je een college van de VU Amsterdam en ga je vervolgens naar een concert van U2. Of je hebt een date met die leuke jongen die heb je laatst hebt ontmoet en als je geluk hebt krijg je misschien wel een afscheidszoen. Kortom: het lijkt precies op echte leven. Er worden vriendschappen gemaakt en harten gebroken. Alleen is er een groot verschil tussen Second Life en Real Life; Second Life is een spel. Maar laat dat de bedenker van het spel, Philip Rosedale, niet horen. Want voor hem is Second Life een droom die uitkomt. Vanaf jongs af aan wilde hij al een tweede wereld creëren. Hij ziet Second Life niet als een spel, maar als een echt plek; een reconstructie van de werkelijkheid. 'Ik zie mezelf als evangelist. Ik heb een nieuwe wereld gecreëerd, waarin iedereen vrij is,' vertelt hij in een interview met het blad Elsevier.

Second life als virtuele economie
Second Life onderscheidt zich van andere virtuele werelden omdat er een virtuele economie heerst en omdat er echt geld in omgaat. De geld waarmee betaald wordt heet de 'Linden dollar' en is omwisselbaar tegen echte dollars. Zo kun je dus rijk worden binnen het spel door bijvoorbeeld huizen te verkopen. Verschillende bedrijven maken gretig gebruik van het online rollenspel. Zo verkoopt Dell virtuele en echte computers in Second Life. Adverteren o.a. Adidas, Amazon en Toyota al in het spel (Toyota laat zelfs mensen virtuele proefritjes in zijn auto's maken). En het persbureau Reuters heeft een virtueel persbureau dat nieuws uit de echte wereld zal presenteren in Second Life.
Naast bedrijven, profiteert de politiek ook van deze virtuele wereld. Diverse kamerleden hebben campagne gevoerd binnen Second Life. Zsolt Szabó (VVD), Arda Gerkens (SP) en Ad Koppejan (CDA) gingen in de online, virtuele wereld op bezoek om verkiezingfolders uit te delen. D66 was de eerste partij die in Second Life verkiezingsposters plakte, gevolgd door GroenLinks en de VVD.
Second Life is ook ontdekt door kunstenaars en creatievelingen. Kunstenaars verkopen hun 3D schilderijen binnen Second Life en popbands geven optredens. Er zijn ook veel amateur-muzikanten die Second Life gebruiken als een nieuw platform om hun muziek te verspreiden.

Droomwereld
Om meer te weten te komen over deze boeiende tweede wereld heb ik naar een documentaire gekeken, genaamd Droomwereld. In deze documentaire zie je o.a. Patrick uit Amsterdam die zijn 'Second Life'-vriendin Aurora ontmoet, die in het echte leven Christine heet en in Boston woont. Houden virtuele emoties ook in de echte wereld stand? En maak je kennis met Anshe Chung, een vrouw met een inkomen dat wordt geschat op 150 tot 200 duizend dollar per jaar, allemaal verdiend door virtueel land te ontwerpen, te verhuren en te verkopen. Benieuwd geworden naar de (inmiddels redelijk oude, maar erg interessante) documentaire, bekijk hem hier!

Maak eerst iets van je echte leven!
Als je ongelukkig bent in het echte leven, kan ik me voorstellen dat Second Life een echte ontsnapping is. Je bent de regisseur over je eigen leven, je kunt een wereld creëren hoe je die in je fantasie hebt bedacht.
Of je nou problemen bespreekt of gewoon lol maakt met je vrienden uit Second Life, het is een heerlijke bezigheid en een ideale manier om je even af te zonderen van de echte wereld. Maar dit heeft echter ook een schaduwkant, want sommige mensen verliezen zichzelf in dit spel. Een vrouw uit de documentaire slaapt maar twee uur per nacht, omdat ze anders bang is om iets te missen in Second Life. En een man vertelde dat hij zoveel aandacht gaf aan vrouwen in het spel, dat hij zijn eigen vrouw helemaal geen aandacht meer gaf. Het is een gevaarlijk spel, je kunt namelijk de echte wereld gaan verwaarlozen. Ik vind dat de echte wereld en de virtuele wereld niet teveel in elkaar moeten overvloeien. De virtuele wereld is namelijk gewoon nep en dat moeten mensen zich beseffen. Het is maar een spelletje, maar zo wordt het allang niet meer gezien. Als het spel gespeeld wordt voor onschuldige ontspanning of gewoon voor de lol; prima! Maar als het spel wordt gebruikt om te ontsnappen aan real life, dan vind ik het erg zorgelijk worden. Maak eerst iets van je echte leven, voordat je een tweede leven begint!

Geschreven door Jet