Oktober = Borstkankermaand!

Sport & gezondheid door Jet

Wat is borstkanker precies?
Het menselijke lichaam is opgebouwd uit cellen. En die cellen bevatten erfelijk materiaal, genen genoemd. Deze genen bepalen welke rol de cel in het lichaam vervult. Zo heeft bijvoorbeeld een cel van een melkklier een andere rol dan een cel in een spier. Deze cellen vermenigvuldigen zich op vaste momenten in het lichaam, zodat oude cellen weer kunnen worden vervangen door nieuwe cellen. Bij het ontstaan van een kankercel is er iets misgegaan tijdens de vermenigvuldiging en kloppen de genen niet meer. Sommige van deze foute cellen worden zelf door het lichaam opgeruimd, maar andere zijn het lichaam te slim af en het lichaam kan deze afwijkende cellen niet stoppen en ze gaan zichzelf als een gek delen. De cellen zijn goedaardig of kwaadaardig. De goedaardige cellen kunnen wel een zwelling veroorzaken, maar groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door de rest van het lichaam. Maar de kwaadaardige cellen blijven niet op één plek, maar ze groeien overal in en hebben de neiging zich door de rest van het lichaam te verspreiden. Wanneer deze foute cellen zich gaan vermenigvuldigen, vormen ze een kwaadaardig gezwel; kanker.

Hoe kom je erachter dat je borstkanker hebt?
Borstkanker openbaart zich vaak door een knobbeltje in de borst. Veel vrouwen ontdekken zo'n knobbeltje bij toeval. Anderen omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken. Het is erg belangrijk om regelmatig je borsten te checken, zodat je vertrouwd raakt met je eigen borsten en eventuele veranderingen herkent. Download hier een brochure voor borstzelfonderzoek. Want hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is. Wees daarom alert op voelbare en/of zichtbare veranderingen in je borsten. Die veranderingen kunnen zich uiten in:

-Een 'knobbeltje'; een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal opmerkt
-Deukjes of kuiltjes in de huid
-Een sinds kort ingetrokken tepel
-Een verandering van de tepel, zoals roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt
-Bruin of bloederig vocht uit de tepel
-Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt
-De borst voelt warm aan en is rood verkleurd. Soms ziet de huid er als een sinaasappelschil uit
-Een wondje van de huid dat niet geneest

Hoewel het heel goed is om zelf je borsten te onderzoeken, wees er wel van bewust dat het zelf onderzoeken van je borsten niet volledig betrouwbaar is. Lang niet elke verandering in de borst wijst op borstkanker, het is echter wel mogelijk. En wanneer er geen veranderingen te voelen zijn, betekent dit niet dat er geen borstkanker in het lichaam aanwezig is. Bij twijfel, ga naar de huisarts!

Risicofactoren voor het krijgen van borstkanker!
Elke vrouw heeft ongeveer tien procent kans op het krijgen van borstkanker. De één heeft echter meer risico op het krijgen van borstkanker dan de ander. Risicofactoren voor het krijgen van borstkanker kunnen zijn:

-Leeftijd. De kans op het krijgen van borstkanker neemt toe met de leeftijd. Van de vrouwen die borstkanker krijgen is 77 procent ouder dan 50 jaar en 0,3 procent tussen 20 en 29 jaar.
-Het hebben van borstkankergenen
-Erfelijkheid. Borstkanker bij meerdere familieleden. Hoe hoger de graad van verwantschap, hoe groter het risico
-Gebrek aan lichaamsbeweging. 40 % van de vrouwen heeft een tekort aan lichaamsbeweging
-Het hebben van weinig of geen kinderen
-Het krijgen van een kindje na je dertigste levensjaar
-Het kort of helemaal geen borstvoeding geven
-Overgewicht
-Overmatig alcoholgebruik

Kijk voor meer risicofactoren op de website van Pink Ribbon en op de website van BorstkankerVereniging Nederland

Wat kan je eraan doen?
Een wijze van leven die borstkanker voorkomt, bestaat helaas niet. Wel is het bewezen dat vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, 20 tot 40 procent minder kans op het krijgen van borstkanker hebben dan vrouwen die heel weinig bewegen. Als alle vrouwen voldoende zouden bewegen, zouden daarmee op termijn per jaar 1000 tot 1500 borstkankergevallen voorkomen kunnen worden.
En 40% van de Nederlandse vrouwen beweegt nu nog onvoldoende, terwijl extra bewegen makkelijker is dan je denkt. Een actieve levensstijl hoeft helemaal niet alleen uit sport te bestaan, alleen al met een goede wandeling of boodschappen doen kun je de hoeveelheid beweging tijdens je dag uitbreiden. Neem dus voortaan de trap in plaats van de lift en doe de boodschappen zoveel mogelijk lopend of op de fiets.

Draag je steentje bij!
Steun Pink Ribbon in hun strijd tegen borstkanker. Stichting Pink Ribbon is een fondsenwervende organisatie, die aandacht vraagt voor borstkanker. Zij heeft als doel het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren. Koop nu het Pink Ribbon Magazine, 100% van de opbrengst komt ten goede aan Stichting Pink Ribbon of word vriendin van Pink Ribbon voor 25 euro per maand.

Ook bij het tijdschrift Viva steunen ze de strijd tegen borstkanker en steken ze hun borsten vooruit! Stuur een zwart-wit foto van jouw blote borsten naar Viva en voor elke foto doneert Viva 2,50 aan Stichting Pink Ribbon.

Voor meer informatie, ga naar de website van Pink Ribbon en van de BorstkankerVereniging Nederland!

Geschreven door Jet