Nieuw borstonderzoek: ademtest vervangt mammografie

Lichaam door Kimberly

Voor een aantal vrouwen is de huidige methode om borstkanker te onderzoeken - mammografie - erg vervelend en pijnlijk. Bovendien kunnen de röntgenstralingen schadelijke gevolgen hebben. Er is nu een nieuwe manier: de ademtest.

Jaarlijks wordt er bij 13.000 vrouwen in Nederland borstkanker geconstateerd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Als je er vroeg genoeg bij bent, is het goed mogelijk om ervan te genezen. Daarom worden vrouwen tussen de 50 en 75 jaar tweejaarlijks opgeroepen voor het maken van een mammogram. Hiermee kan men tumoren en cysten in de borstklier opsporen. Echter kan deze methode erg onaangenaam en pijnlijk zijn, nog afgezien van de eventuele schade die het kan aanrichten.

Nu is er echter een nieuwe methodiek ontdekt, de ademtest. “De ademtest heeft deze problemen niet”, zegt dr. Roy Lalisang, medisch oncoloog bij Maastricht UMC+.  Binnen zes minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. “We zijn bijzonder verheugd over dit resultaat!”, aldus Pink Ribbon.  


Onderzoek

De ademtest, die ontwikkeld is door het Amerikaanse Menssana Research, is door wetenschappers onderzocht bij 244 vrouwelijke deelneemsters. 130 vrouwen ondergingen een screeningsmammogram, waarvan 93 een normaal resultaat hadden en 37 een afwijkende. Bij 114 vrouwen werd een weefselbiopt genomen van een tumor, daarvan hadden er 35 borstkanker en 79 een goedaardige tumor. Vervolgens deden alle deelneemsters de ademtest, die gebaseerd is op het meten van ‘vluchtige organische stoffen’ in de uitademingslucht. Vrouwen met borstkanker produceerden inderdaad een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen. Positief verrast 

Prof. Dr. Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie in Maastricht, was positief verrast over de bruikbare resultaten van de negatieve ademtest. Men is namelijk in staat om met bijna 100% zekerheid borstkanker uit te sluiten. “Gezonde deelneemsters hadden in bijna alle gevallen dan ook een normale ademtest. Bij een positieve ademtest dienen er aanvullende onderzoeken plaats te vinden ter bevestiging of uitsluiting van borstkanker.”

Wat vind jij van deze nieuwe methode?