New York, New York!

Reizen door Jet

Mijn eerste indruk
Vanuit ons hotel lopen we zo de drukte in. Het hectische en het bruisende van de stad slokt me gelijk op. Wat een energie heeft New York! Ik blijf een paar minuten verbijsterd stil staan om even goed om me heen te kijken en alles in me op te nemen, volgens mij kan ik de hele vakantie hier wel blijven staan; er is zo verschrikkelijk veel te zien! Ik zie adembenemend hoge gebouwen, voorbij scheurende taxi's, tientallen limousines en honderden mensen in alle soorten en maten. Maar ik ga hier niet blijven staan, so I get myself together, ik heb slechts vijf dagen en ik wil zoveel mogelijk gaan zien en ervaren in the city that never sleeps...

Time Square
Opeens doemt het voor me op, niet zo moeilijk want je kunt er absoluut niet omheen: Time Square! En het is inderdaad net zoals in de film. Het maakt ontzettend veel indruk op me... Zoveel kleur en beweging heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Op elk beschikbaar stukje gevel zie je de mooiste billboards, de nieuwste clip van Gwen Stefani en het laatste nieuws van Fox News.

MoMa
Kort voor Museum of Modern Art. MoMa is één van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. De collectie bestaat o.a. uit schilderkunst van de 20e eeuw, films en foto's. Een absolute aanrader voor de mensen die van musea houden.

Empire State Building
WAUW! Het uitzicht wat je ziet als je op het Empire State Building staat, is slechts uit te drukken in één woord: WAUW! 'It takes my breath away...' Het Empire State Building is met 381 meter en 102 verdiepingen de hoogste wolkenkrabber in New York. Je moet behoorlijk veel geduld hebben om de toren te beklimmen, want het is hier super druk! Het is niet gek als je twee uur in de rij moet staan...

Brooklyn bridge
Een wandeling over de Brooklyn Bridge is een absolute must als je naar New York gaat. Het is een heerlijke wandeling met een prachtig uitzicht over de skyline van New York en in de verte zie je zelfs het Vrijheidsbeeld! Ook heb je een mooi uitzicht op het Financial District, ik besef me dat er iets ontbreekt: de Twin Towers en sta daar even een momentje bij stil.

De Staten Island Ferry
Niet zoveel geld op zak en wil je toch New York vanaf de waterkant bewonderen, kies dan voor de beste kosteneffectieve attractie van New York: de Staten Island Ferry. Dit tochtje is namelijk compleet gratis! In ongeveer 20 minuutjes vaar je naar Staten Island en heb je een prachtig zicht op het vrijheidsbeeld en de New York skyline.

Central Park
Central Park is verreweg het bekendste park van New York en misschien zelfs wel van heel Amerika. Het park strekt zich uit over meer dan 50 straten en heeft een oppervlakte van maarliefst 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het park. En dat is niet gek, want er hangt hier een fantastische sfeer. Vooral op zondagen, als alle New Yorkers hier tot rust komen...

American Museum of Natural History
Dit is één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld met meer dan 35 miljoen objecten. Het museum heeft onder andere een geweldige collectie dinosaurusskeletten, een meer dan 30 meter lang skelet van een blauwe vinvis en een mooie tentoonstelling van Afrikaanse, Aziatische en Noord-Amerikaanse zoogdieren. Ook zijn er zalen waar we meer leren over mensen en hun culturen van over de hele wereld. Wat verreweg het meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het Rose Center for Earth and Space. We mogen plaatsnemen in een soort reusachtige 'bol' en op de binnenkant van de koepel zien wij een enorme sterrenhemel. De stem van Robert Redford vertelt ons meer over de big bang, het heelal, de melkweg en het ontstaan van de aarde en de maan. In zo'n groot universum voel je je opeens heel klein...

Guggenheim Museum
Het is lastig om qua architectuur nog op te vallen in een stad zoals New York, maar het is architect Frank Lloyd Wright toch gelukt met het Guggenheim Museum. Dit eigenzinnige bouwwerk is zeker een bezoekje waard, alleen al om z'n aparte uiterlijk. Langs de 400 meter lange galerij, die in een spiraal van de begane grond naar de vierde verdieping omhoog gaat, worden tijdelijke exposities van hedendaagse kunst gehouden.

The place to be
SoHo- Heerlijk shoppen en chillen in het mooie South of Houston...
Greenwich village- Lekker chillen in het Washington Square Park en slenteren door de kleine gezellige straatjes richting Meatpacking District. In deze straatjes vind je veel knusse restaurantjes.
Meatpacking district- Hier hangt een hele aparte nieuwe sfeer en die spreekt mij erg aan! In oude markthallen zijn nu de hipste winkels en restaurantjes te vinden. Het is nog een wijk in wording, maar nu al de hipste wijk van New York.


Tip-
koop een city pass! Deze pas geeft je toegang tot 6 belangrijke bezienswaardigheden van New York: het Empire State Building, het Guggenheim Museum, het Museum of Modern Art (MoMa), het American Museum of Natural Historyen een 2 uur durende Circle Line Harbour Cruise. En een errug fijne bijkomstigheid: je hoeft nergens meer in de rij te staan! Ze zijn te koop bij alle bovengenoemde musea. 

Shoppen
Aangezien New York the fashion capital of the world is, moet je natuurlijk ook een aantal uurtjes aan shoppen spenderen. Want dat kan je hier volop!
Naast geweldige warenhuizen zoals Macy's en Bloomingdale's, kan je ook je lol op aan winkels als Banana Republic, Gap ('Stupid Gap on every corner!'), Prada, Victoria's Secret, DKNY en American Eagle. Je vindt hier je echt alle soorten winkels. Populaire winkelstraten zijn 5th Avenue en 34th street. In de wijk SoHo kun je ook heerlijk shoppen in trendy winkels. Dé winkelstraten van deze buurt zijn Prince, Spring, Broadway en West Broadway. Voor de wat duurdere designerkleding moet je in het Meatpacking District zijn.

Mijn favoriete winkels:

Abercrombie & Fitch- 5th Avenue
Een waanzinnig populair Amerikaans surfmerk. Stoere jeans, leuke rokjes, nonchalante shirtjes en ontelbaar veel sweaters met verschillende highschool-achtige opdrukken zijn hier te vinden. En dat ook nog eens voor een betaalbare prijs. In de winkel waan je je in een club; het is er donker, de muziek staat loeihard en het is er ontzettend druk. Ik heb uiteindelijk twee truien en twee shirtjes gekocht. Maar ze moesten me werkelijk meeslepen, want ik kon daar nog wel uren door shopppen. Ook een leuke bijkomstigheid is dat er erg mooie gespierde mannen met een bloot bovenlijf bij de ingang staan om je een warm (!) welkom te geven...

Victoria's Secret- 34th street
Voor elke lingerieliefhebber is het een absolute must om een bezoekje te brengen aan deze winkel! Je vindt hier de mooie lingerie, de grappigste onderbroekjes en de lekkerste pyama's... Het is een genot om door de mooie en leuk ingerichte winkel te lopen van maarliefst twee enorme verdiepingen! En de prijs is goed te doen...

Conclusie
New York is een geweldige stad die erg veel indruk op mij heeft gemaakt. Als ik één woord moest kiezen om de stad te omschrijven, dan is dat impressive! Het is niet zo zeer knus en gezellig (behalve in die geweldige wijkjes zoals SoHo en Greenwich dan), maar meer groots en indrukwekkend. Het is geweldig om de sfeer van het New Yorkse leven te proeven... Het is een stad die je ooit gezien moet hebben!


Geschreven door Jet