Speedpakken

Reizen door Redactie Ze.nl

Allereerst is de vraag natuurlijk wanneer je precies moet speedpakken? Er zijn meerdere  mogelijkheden, het komt van pas wanneer je besluit met je vriendinnen een uiterst spontane vakantie tegemoet te gaan en een sunny last-minute te boeken via internet, maar ook wanneer je kiest voor een 'we-bepalen-de-eerste-bestemming-op-de-dag-zelf-interrail-avontuur' door Europa.

Dit jaar bestond mijn vakantie uit de laatstgenoemde optie en het heeft heel wat speedpak-kwaliteiten van me geëist! Het middel van transport (De trein) werd op maandag gekozen, het ticket op diezelfde maandagavond gekocht en De trein vertrok al dinsdagochtend om tien uur. Stress. Het hele beslis-en-voorbereid-proces duurde dus minder dan 24 uur en binnen die tijd moesten alle mogelijke scenario's, van extreem wisselende weersomstandigheden, scheurende backpacks, mogelijke berovingen en overnachtingen in de buitenlucht tot en met champagne met potentiële Ideale Man aan romantisch strand en onverwachte Oost-Europese clubavondjes doordacht worden, want een Ze-vrouw is altijd op alles voorbereid!

Hoe doe je dit?

Stap I (zoek backpack op zolder en test geschiktheid, duur: 15 minuten):

Je bent hopelijk niet te trots om met een backpack op stap te gaan en laat je glitterkoffer met konijnenbontje even thuis. Deze backpack dient wel een damesmodel te zijn (leuk kleurtje) met de bekende overbodige ritsjes, hoesjes, zakjes en vakjes. Wij moeten namelijk tampons, lipgloss, condooms, mascara, zakmesjes en glossy's in geheime vakjes kwijt (het komt jammer genoeg vaak voor dat je het pas bij thuiskomt weer terugvindt..). Als de backpack is goedgekeurd (40 liter inhoud is gemiddeld), alle straps het doen en hij goed op de heupen leunt, mag ie gevuld worden.

Stap II (kies kleding uit, duur: 20 minuten):

Er is een gouden regel voor het bepalen van het aantal kledingstukken dat je mee moet nemen. Heel makkelijk. De hint is: drie. Inderdaad, De Regel van Drie stelt dat je maximaal drie broeken/rokken/shorts meeneemt (dus van alles een), drie mouwloze/korte mouwen tops, drie lange mouwen shirts of vestjes. Drie keer drie keer drie betekent al 27 outfits, voila, genoeg voor een maand! Een handige maatstaf voor je kleding is dat je echt 'zin' moet hebben om het te dragen, voel je je er lekker/sexy/gemakkelijk in? Mee! Anders kan je er vanuit gaan dat het in Duitsland, Spanje, Kroatië, Oostenrijk of Montenegro ook je koffer niet uitkomt.. Deze regel zorgt er ook voor dat je op iedere weersomstandigheid bent voorbereid, aangezien het tijdens reizen het beste is om gelaagd gekleed te gaan. Soms kom je per dag in zulke verschillende temperaturen terecht... (ik spreek uit ervaring).Stap III
(proppen, duur: 30 minuten):

Rollen tot je een ons weegt. Vooral handdoeken (maar je moet dan ook zo'n reishanddoekje kopen, weegt niks & absorbeert erg goed). Begin ook onderop met je 'speciale items' (superwarm- of koudweer kleren, schoenen), extra toiletspullen en EHBO kit, daarop alle basics en bovenop je toiletartikelen, wc-rollen, belangrijke papieren en natuurlijk de  Hollandse drop, stroopwafels en kauwgom.

Stap IV (het uur van de waarheid, duur: 1 minuut):

Wegen. Bedenk dat je, wanneer je gaat interrailen, je geen hele lange afstanden met je rugzak hoeft af te leggen (als je geluk hebt met je hostels en niet zes keer de stad rond wordt gestuurd), maar je hoeft ook weer niet krom te gaan om die extra pumps mee te nemen. Zo rond de tien kilo is goed om te beginnen, dan heb je altijd wat ruimte over voor souvenirs. Neem ook een extra schoudertas mee voor je 'meteen-bij-de-hand' (desinfecterende lotion, flesje water, aspirientjes, Lonely Planet, oordopjes) spullen en een moneybelt voor je paspoort, tickets en geld.

In minder dan een uur heb jij je backpack gevuld en ben je klaar om te gaan! Just don't forget that 'less is more', alles is in Europa te koop en je raakt heel snel gewend aan een erg beperkte kledingkeuze. Het enige dat moeilijk kiezen is, is je bestemming, aangezien een Interrail pas je heel door Europa laat treinen. Zorg er dan ook voor dat je gaat voor de reis, niet de bestemming...

Enjoy!

Geschreven door Bo