Ze.nl naar The African Mama's!

Vrije tijd door Jet

Het is al behoorlijk druk in het theater als we arriveren. We zien vrouwen met vrolijk gekleurde boa's om hun nek, die opgetogen en vrolijk staan te babbelen met elkaar. Iedereen heeft er duidelijk zin in! Dan is het zover. We mogen plaatsnemen in de zaal en het wordt langzaam donker...

Wat we vervolgens horen, geeft ons kippenvel op onze armen. Wat een genot is het om naar deze prachtige samenzang te luisteren. Elke zin die éénstemmig wordt gezongen, komt vierstemmig terug. Vooral de stem van de 23-jarige Edith Mudau maakt diepe indruk op ons. Ook de prachtige kleurrijke kostuums en een spetterende live band maakt deze theatershow tot een waar feest!

De rode draad van de show is het verhaal van een jong meisje op weg naar volwassenheid. Voortreffelijk gespeeld door Crystal Tlali, die in werkelijkheid al 21 jaar is! Door middel van liedjes 'vertellen' de mama's haar over het leven. In deze songs, die vaak zeer persoonlijk zijn, leggen zij hun ziel bloot. Ze vertellen bijvoorbeeld over hoe zij omgaan met hun verdriet, scheidingen, ziektes zoals Aids en het verlies van geliefden. Maar ook over de positieve aspecten van het leven wordt gezongen. Zo voel je het ene moment de tranen achter je ogen prikken en het andere moment kan je niet op je stoel blijven zitten door die heerlijke swingende muziek.

'Mijn naam is Portia Thwala Mntambo. Ik ben 29 jaar oud. Ik ben door mijn grootvader opgevoed, omdat mijn moeder nog te jong was toen ze mij kreeg. Ze was pas 13. Ik ben nu getrouwd en heb een prachtige baby dochter. Ik ben trots en dankbaar dat ik haar zelf kan opvoeden.'

Tijdens de show stellen alle mama's zich voor aan het publiek. Stuk voor stuk hebben ze een bijzonder levensverhaal. Zo is Portia een kind van een twaalfjarige moeder en zijn de zussen van Lucia seropositief. De mama's hebben al veel meegemaakt. Maar deze sterke vrouwen blijven niet bij de pakken neerzitten. Want tegenslagen zijn er om te overwinnen. Deze vrouwen hebben enorm veel hoop, kracht en levensvreugde.

'Het is heerlijk om alle Mama's weer te zien!  Als ik de auto uitstap begint Londiwe al te roepen, ik denk een soort zuid Afrikaanse welkomstkreet. Dan veel omhelzingen, zoenen, Pumi tilt me met haar oersterke lijf zo van de grond en al gauw lopen we zingend naar binnen. Ik ben gelijk helemaal thuis.
Bijna in elk interview wordt me wel gevraagd wat ik nou toch met Afrika heb. Nou dit dus! De uitbundigheid, dat leven bij de dag, de kleuren, de directheid, het sociale, het intense en natuurlijk de muziek, heel veel muziek.' (Leoni Jansen)

Leoni Jansen is verantwoordelijk voor het regisseren van deze Afrikaanse theatershow. Drie jaar geleden werd zij benaderd door Peter Ultee met de vraag of zij de regie van een nieuwe zang- en dansshow met Afrikaanse vrouwen wilde doen. Samen reisden ze af naar Afrika om daar een topcast samen te stellen. En met succes! Vanaf de allereerste show in 2005  is de theatershow The African Mama's razend populair. Volgens Jansen en Ultee komt dat doordat de vrouwen zichzelf zijn in de show. Ze spelen geen rol, maar ze vertellen hun eigen verhaal. En dat maak de show zo bijzonder.

Wil je een avondje kippenvel op je armen, in contact komen te staan met je 'oer-gevoelens' en meezingen en dansen tot je erbij neervalt? Dan is het een absolute aanrader om deze heerlijke mama's in het echt te gaan zien! Wij hebben in ieder geval ontzettend genoten...

'Dank jullie wel Mama's dat jullie mij hebben ingewijd in jullie wereld! Dank je wel voor jullie schoonheid, troost en muziek. Jullie zijn, samen met alle andere grootmoeders, moeders en dochters de hoop en de toekomst van Afrika, go girls go!!!' (Leonie Jansen)

The African Mama's zijn van 2 oktober 2007 t/m 24 februari 2008 in de Nederlandse theaters te zien. Voor meer informatie, voor de complete speellijst en voor het reserveren van kaartjes kun je kijken op de website van Ruud de Graaf of de website van The African Mama's.

Geschreven door Jet