Moord als enige oplossing

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hij moest dood, we hadden geen andere keuze

of Haar dood bracht me rust - vaak rijpt het plan om iemand te vermoorden langzaam. De overtuiging groeit dat moord de enige oplossing is voor een onleefbare situatie. Voor de volksjury van het Hof van Assisen (ofwel Belgische volksrechtbank) verschrompelt het grote gelijk van de daders tot emotionele waanzin. De confrontatie met het verdriet van de anderen tijdens het proces is schokkend. Dit alles heeft Gust Verwerft prachtig beschreven in zijn nieuwste boek Moord als enige oplossing.

Vlaamse moordzaken halen de Nederlandse pers niet altijd, maar voor de lezer is dit geen probleem. Je hebt geen voorkennis nodig, omdat schrijver Gust Verwerft de zaken uitgebreid analyseert. In het eerste deel van het hoofdstuk beschrijft hij heel kort de zaak, daarna gaat hij in op de feiten om vervolgens verder te gaan over het proces dat de daders hebben gehad. In totaal worden in Moord als enige oplossing acht totaal verschillende moorden beschreven. Zo wordt het hoofd van Geert van Arwegen afgesneden door huurmoordenaars. Linda Couvreur zaagde haar overspelige echtgenoot in stukken. De aangrijpendste zaak heeft de auteur voor het laatste hoofdstuk bewaard. Hierin lezen we hoe Stephanie De Mulder door haar stiefmoeder en stiefbroer wordt vermoord. De daders wilden Stephanies vader breken.

Door het lezen van Moord als enige oplossing begrijp je iets meer van al die verschrikkelijkheden, maar het blijft schokkend. Tijdens het lezen zat ik regelmatig met mijn mond open van verbazing, zoiets doe je toch niet. Waar rechtbankverslagen soms ontzettend taai leesvoer zijn, heeft Verwerft er spannende, maar nette verslagen van gemaakt. Hij hoeft niet zo nodig sensationeel te zijn. Moord als enige oplossing is echt een aanrader, maar begin niet met een paar bladzijden voor bedtijd, want voor je het weet lees je de hele nacht door. Dit boek wil je niet meer wegleggen!



Moord als enige oplossing
Verwerft, G.

287 bladzijden
Standaard Uitgeverij
ISBN: 9789002223266