Ben jij tevreden over seks?

Intiem door Redactie Ze.nl

Eén zo'n factor is gelijkwaardigheid. Uit onderzoek ('Archives of Sexual Behavior 2006') blijkt namelijk dat goede seks afhankelijk is van de gelijkwaardigheid tussen sekspartners. Voor het onderzoek werden in 29 landen bijna 30.000 mensen van 40 tot 80 jaar ondervraagd over hun seksleven. Helaas werd Nederland niet in het onderzoek betrokken, waardoor we niet weten hoe tevreden wij Nederlanders zijn met ons seksleven. 

De onderzoekers ontdekten dat in landen waar mannen en vrouwen meer op gelijke voet staan, men gelukkiger is met de seks. Een relatie die meer is gebaseerd op gelijkwaardigheid, maakt het mogelijk dat partners elkaar evenveel willen bevredigen. Hoe meer gelijkwaardigheid, hoe beter de seks. Van de 29 landen zijn de ondervraagden in Oostenrijk het meest tevreden over hun seksleven. In Japan zijn ze het minst tevreden.
 
Vrouwen zijn overigens gemiddeld 10 % minder tevreden over de seks dan mannen. Volgens de onderzoekers komt dit onder andere omdat er vaak te weinig aandacht is voor het voorspel, wat juist extra belangrijk is voor vrouwen.

Tevreden met seksleven:

Oostenrijk: 71 %
Spanje: 69 %
Canada: 66 %
België: 65 %
Verenigde Staten: 64 %
Thailand: 36 %
China: 35 %
Indonesië: 34 %
Taiwan: 29 %
Japan: 26 %

 

De onderzoekers tonen verder aan dat gelijkwaardigheid voornamelijk bepaald wordt door cultuur. De cultuur waar je in leeft, heeft grote invloed op in welke mate mannen en vrouwen elkaar als gelijke zien. Je cultuur bepaalt dus in feite of je goede seks hebt.

Uit deze onderzoeksresultaten kunnen we dus concluderen dat gelijkwaardigheid en cultuur een grote rol spelen in hoe goed ons seksleven is. In Nederland hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten en zijn er genoeg mannen te vinden die een vrouw maar al te graag seksueel willen verwennen. Maar voor veel andere vrouwen in de wereld is deze gelijkwaardigheid niet zo vanzelfsprekend. Hier mogen we ons goed van bewust zijn als onze mannen de volgende keer extra de tijd aan ons besteden in bed. Het is niet overal gewoon dat vrouwen zo veel kunnen genieten van seks. We mogen best tevreden zijn over ons seksleven...

Geschreven door Roos